Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари с принос за двата медала на Италия в Сочи

Ферари с принос за двата медала на Италия в Сочи

40
0
олимпиада,симулация,Ферари

Зимните олимпийски игри, които се провеждат в момента в Сочи (Русия), изглеждат невероятно далеч от автомобилния спорт. Всъщност обаче някои от надпреварите се случват благодарение и участието в програми и разработки на автопроизводители като Ферари например.

Легендарният италиански отбор работи в тясно сътрудничество олимпийския комитет на страната си (ИОК) в различни дисциплини. Хора от Маранело се трудят още от 2006 г. по редица проекти, а част от резултатите са видими по склоновете и улеите в Сочи. Затова в базата на Скудерията с основание изпитваха гордост в момента, когато Италия взе първите си два медала на игрите: Кристоф Инерхофер спечели сребро в спускането от ски алпийски дисциплини, а Армин Цьогелер взе бронза на спускането с шейни. Това бе историческо постижение, тъй като Цьогелер взима медал в една и съща дисциплина на шести поред зимни Олимпийски игри и доведе до рекордна гледаемост по специалния канал на Скай Италия – Скай Олимпиада.

Програмата на Ферари и ИОК конкретно за игрите в Сочи стартира през септември преди две години. В проекта е вложено сериозно количество технологии на екипа от Маранело. В работата е използван аеродинамичният тунел, за да се оптимизира позицията на спортистите така, че да се постигне максимална скорост при спускане. Благодарение на сътрудничеството са създадени и по-ефективни екипи. За шейните инженерите на Ферари експериментират с различни материали, като използват и CFD (Computational Fluid Dynamics).

Ферари обаче не са единственият екип, чието ноу-хау се използва в разработки за зимните спортове. Макларън чрез своето подразделение Макларън Аплайд Технолъджис също присъства в Сочи. Специалистите от Уокинг са се трудили с екипите на Великобритания по спускане с шейнички и бобслей. Подробности за тяхното участие и работа може да намерите в новия брой на списание ClubS1 (168).