Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Все пак ще има Ред Бул RB17 – създаден от Нюи двуместен...

Все пак ще има Ред Бул RB17 – създаден от Нюи двуместен хиперкар за 5 млн. паунда

2352
0
Ред Бул RB17
графика: Ред Бул

Ред Бул Адвансд Технолъджис обяви, че ще произвежда двуместен хиперкар, кръстен RB17. Това означение трябваше да се използва през сезон 2021 във Формула 1. Пандемията от COVID-19 и финансовата криза обаче накараха ръководството на спорта, отборите и ФИА да се договорят да отложат новите технически правила за 2022 г. Затова от Ред Бул използваха междинно означение за миналогодишния си болид – RB16B, а този за 2022-ра е RB18. В Милтън Кийнс са решили RB17 да е уникален по рода си автомобил, дело на легендарния конструктор Ейдриан Нюи.

Според официалното изявление на Ред Бул „RB17 е двуместен хиперкар, оптимизиран за върховно изживяване от управлението на писта“. От колата ще бъдат произведени само 50 броя. Плановете са производството да започне през 2025 г. в Милтън Кийнс

„RB17 е важна крачка в еволюцията на Ред Бул Адвансд Технолъждис“, заяви Кристиан Хорнер, който е главен изпълнителен директор на компанията. „Сега сме в състояние да създаваме и произвеждаме коли в технологичния кампус на Ред Бул. RB17 ще е първият автомобил, който ще може да бъде придобит от колекционери.“

Ейдриан Нюи допълни, че хиперкарът ще е комбинация от всичко научено във Формула 1 и вложено в двуместен модел с единствената цел да носи възможно най-удовлетворяващо изживяване зад волана.

Автомобилът ще се задвижва от V8 хибриден двигател с над 1100 к.с.

Шасито ще е от карбон и композитни материали. Пълни технически данни ще бъдат оповестени в бъдеще. Стартовата цена е 5 милиона паунда. Проявяващите интерес могат да го заявят още от днес на имейл адрес [email protected].

Срещу 5 милиона британски лири пък 50-те души, които ще купят RB17, ще получа самия автомобил, достъп до симулатори и програма за развитие, обучение на писта и допълнителни екстри. Поддръжката ще се извършва във фабриката в Милтън Кийнс. Тя ще е съобразена изцяло с профила на собствениците на болидите за частна употреба.