Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес са готови да се борят за титлата според Шумахер

Мерцедес са готови да се борят за титлата според Шумахер

33
0
Михаел Шумахер

Михаел Шумахер смята, че Мерцедес са готови да се борят за титлата във Формула 1 през 2014 г., след като се класираха втори в тазгодишното първенство при конструкторите.

Седемкратният световен шампион напусна тима от Бракли в края на миналия сезон след три трудни години. Тази година обаче отборът отбеляза забележителен прогрес и бе изпреварен единствено от шампионите Ред Бул при отборите.

Това е страхотен резултат, особено като се има предвид каква бе ситуацията през миналата година. Бяхме наникъде в края на предходния сезон и никой не можеше да си представи, че през част от следващия ще водим битка за шампионата. Екипът направи страхотен старт. След това натискаха здраво до момента, в който установиха, че борбата е приключила за тях и е по-добре да се фокусират върху 2014 г. – обясни Шумахер.

Той допълни, че отборът има необходимата инфраструктура, при това от известно време:

Рос Браун постави точния брой хора на правилните позиции и сега базата за бъдеща битка в шампионата е налице. Според мен точно това ще се случи. И поздравления за второто място.

Михаел получи предложение от Лотус по-рано тази година да замести за състезанията в САЩ и Бразилия приключилия по-рано със сезона Кими Райконен. Германецът обаче сподели, че не се интересува от второ завръщане в спорта.

Формула 1 е върхът на автомобилния спорт и е абсолютно страхотно да караш болид от шампионата. Хареса ми да управлявам Мерцедес-а на Нюрбургринг (седемкратният шампион направи обиколка на трасето с F1 W02 преди 24-часовата надпревара там – б.а.). Беше за забавление, но да го върша сериозно – не. Уморен съм и затова реших да си тръгна. Мерцедес ми дадоха опция да продължа в бъдеще, но тя не ми допадна особено. Новото битие ми допада, чудесно е. Ако се върна назад, установявам, че дори първия път, когато се отказах, спортът не ми липсваше особено, тъй като има толкова приятни неща за вършене – допълни Шумахер.

Седемкратният световен шампион коментира и приключилия скоро сезон, в който Себастиан Фетел спечели короната в първенството за четвърти път и изравни рекорда му от спечелени в една състезателна година победи. Сега и двамата имат по 13 успеха – Михаел през 2004-та, а втората позиция пак е поделена помежду им с 11 (съответно през 2002-ра за Шумахер и 2011-та за Фетел).

Най-добрата отправна точка за сравнение е съотборникът. Себастиан спечели толкова надпревари, мисля, че тази година бяха 13. Марк Уебър не взе и една в крайна сметка, ако не бъркам. Това е доста шокиращо. Щастлив съм, че не съм му съотборник! Наистина съм щастлив за Себастиан. Ако трябва някой да подобри всички тези рекорди, предпочитам него пред когото и да е другиго – заяви Шумахер.

Според него в шампионата догодина едва ли ще има кой знае какви големи промени в силите на отборите:

Аеродинамиката винаги превъзхожда двигателите. Да, при два идентични автомобила по-добрият мотор може да има значение. А знаем, че Мерцедес винаги са били на върха по отношение на агрегатите.