Начало Formula E News Раст се връща във Формула Е с Макларън

Раст се връща във Формула Е с Макларън

321
0
Рене Раст, Макларън
Рене Раст, снимка Макларън

Рене Раст се връща във Формула Е с Макларън. Германецът подписа договор с британския отбор, който ще влезе в сезон 2022-23 в електрическия шампионат на мястото на Мерцедес. Раст ще заеме от едно двете пилотски места в NEOM McLaren Formula E.

35-годишният състезател има впечатляваща биография, която включва три титли в немския автомобилен шампионат DTM през 2017, 2019 и 2020 г. Освен това той спечели победи в  24-те часа на Спа през 2012 и 2014 г. , 24-те часа на Нюрбургринг през 2014 г. и победи в клас GTD на 24-те часа на Дайтона през 2012 и 2016 г.

Миналата седмица Раст обяви, че напуска Ауди след повече от 10-годишни сътрудничество. Опитният германец започна ново приключение в своята кариера.

Рене Раст има предишен опит във Формула Е, след като участва в редица кръгове между 2016 и 2021 г.  Германецът се състезаваше за тимовете на Агури и Ауди и записа два подиума. Най-доброто му класиране е второ място на мексиканската писта Пуебла.

Както бе обявено по-рано, Иън Джеймс ще продължи да ръководи отбора от Формула Е. Това ще позволи по-плавен преход към McLaren Racing през следващите месеци.

Отборът на NEOM McLaren Formula E ще се включи за първи път в състезанията с електрически автомобили в началото на 2023 г. Първото състезание на новото поколение автомобили Gen3 ще бъде на пистата Аутодромо Ерманос Родгигес край Мексико Сити.

Радвам се да се присъединя към екипа на NEOM McLaren Formula E. Екипът на Макларън винаги е бил изключително привлекателен за мен“, сподели Раст.

Това е емблематично име в моторните спортове с богата история. Чувствам се привилегирован и горд, че мога да представлявам Макларън във Формула Е през следващия сезон.“

Вече изкарах един пълен сезон във Формула Е. Честно казано, беше страхотно преживяване. След това почувствах, че още не съм приключил с шампионата. Радвам се, че сега имам възможност да продължа това пътуване. Изключително мотивиран съм и не се съмнявам, че заедно ще създадем нещо страхотно. Нямам търпение да започна“, допълни германецът.

„Докато се приближаваме към началото на нова глава за отбора, съм щастлив, че мога да добавя Рене Раст към пилотския ни състав за следващия сезон. Той демонстрира своето състезателно майсторство отново и отново във всички серии, в които се е състезавал досега. Той е не само изключително бърз, но и постоянен и има ценен предишен опит във Формула Е. Той ще бъде от голяма полза както за отбора, така и за него самия. Сезон 9 обещава да бъде вълнуващо предизвикателство за отбора. Щастлив съм, че един от нашите автомобили е в надеждните ръце на Рене“, каза директорът на тима на Макларън във Формула Е Иъй Джеймс.

Рене впечатляваше през годините в сериите, в които се състезаваше. Той е истински състезател и е доказал, че е бърз във всеки автомобил, който е управлявал. Неговият предишен опит във Формула Е ще бъде безценен, когато навлизаме в тази вълнуваща нова ера на състезанията за нашия отбор. Радвам се да приветствам Рене в семейството на Макларън Рейснинг“, заяви изпълнителният директор на Макларън Зак Браун.

Все още не знае кой ще бъде съотборник на Раст. Има вероятност това да бъде Феликс Розеквист. Шведът също има предишен опит във Формула Е с тима на Махиндра Рейсинг.

Германецът също така става част от семейството на БМВ и ще бъде един от заводските пилоти на германския производител.

„След толкова много успешни години в Ауди очаквам с нетърпение ново предизвикателство. Следя какво се случва в БМВ М M Моторспорт през последните години. Преди много време направих първите си стъпки в моторните състезания във Формула БМВ. Завръщането ми при баварците, почти 20 години по-късно, е чудесна история и логична стъпка за мен.“