Начало Други Раст напуска Ауди в края на тази година

Раст напуска Ауди в края на тази година

203
0
Рене Раст, Ауди
Рене Раст, снимка Ауди

Рене Раст ще напусне Ауди в края на тази година. Германецът приключва дългогодишните си взаимоотношения с германския производител. 35-годишният състезател прекара повече от десетилетие под крилото на марката от Инголщат и записа невероятни постижения. Сред тях са три шампионски титли в DTM, победи в 24-те часа на Дайтона, Спа и Нюрбиргринг, както и редица други успехи в различни надпревари с GT автомобили.

Днес Раст обяви предстоящия край на сътрудничеството си с Ауди след като представляваше компанията от 2011 г. Тогава за първи той път кара автомобила R8 LMS GT3.

Германецът взима участия в два уикенда от DTM през сезон 2016. От 2017 до 2020 г. той се състезава на пълен работен ден в немския автомобилен шампионат. През този период Раст спечели три титли и веднъж стана вицешампион.

После той се премести във Формула Е, където прекара сезон и половина. Германецът напусна електрическия шампион след оттеглянето на Ауди миналата година. Сега той отново кара в DTM и спечели първото състезание на пистата Имола.

Раст е бил зад волана на Ауди R-18 e-tron quattro в клас LMP1 през 2015 г. Сега той кара за отбора на WRT в клас LMP2 на световния шампионат за издръжливост (WEC).

„Това не беше никак лесно решение“, сподели Раст.

Ауди е моят живот през последните няколко години. Работихме фантастично заедно и отбелязахме много големи успехи. Никога няма да забравя тези моменти, както и многото страхотни хора, които направиха възможни моите победи и шампионски титли.“

Раст определи ерата на Клас 1 в DTM като абсолютния връх в работата си с марката. Тогава той спечели първенствата през 2017, 2019 и 2020 г.

Audi RS 5 DTM с неговия четирицилиндров турбодвигател беше фантастичен състезателен автомобил. За съжаление тази епоха приключи твърде бързо. Имах нещастието да се присъединя към Ауди в края на кампанията на марката в WEC и Формула Е. Това беше наистина жалко.“

Наслаждавам се на DTM със състезателни автомобили GT3 много повече, отколкото някога съм си представял. Но все още имам няколко цели в моторните спортове, които искам да постигна. Ето защо с тежко сърце трябва да се сбогувам с феновете на Ауди след края на сезон 2022.“

Все още не се знае какво ще е бъдещето на Раст в моторните спортове. Има голяма вероятност той да се върне във Формула Е с отбора на Abt Sportsline. В момента опитният германец заема трета позиция във временното класиране в DТМ и се бори за спечелването на четвърта титла в шампионата.

Това, което Рене Раст постигна за Ауди Спорт особено в DTM, е уникално„, каза Оливер Хофман. Германецът е член на борда на директорите за техническо развитие в Ауди.

Още по-болезнено е, че трябва да освободим Рене като състезателен пилот след толкова много успешни години заедно. В момента програмата ни за моторни спортове се преструктурира изцяло като част от електрификацията на компанията. Същевременно Рене също е в момент, в който иска да поеме по нов път в кариерата си.“

Той заема трайно място в историята на Ауди Спорт и винаги ще остане приятел на семейството на марката. Пожелаваме му само най-доброто за неговото бъдеще“, добави Хофман.