Начало Избрани Фетел не e съгласен с наказанието си в Нидерландия

Фетел не e съгласен с наказанието си в Нидерландия

1824
0
Себастиан Фетел, Астън Мартин
Себастиан Фетел, снимка Астън Мартин

Себастиан Фетел не е съгласен с наказанието си в на Гран при на Нидерландия. При излизането си от бокса пилотът на Астън Мартин блокира Люис Хамилтън, което едва не доведе до контакт между бившите световни шампиони.

Фетел се движеше на 14-то място преди да мине през бокса в обиколка номер 36 и сложи гуми хард. Германецът излезе точно пред Хамилтън, който тъкмо бе изпреварил Перес. Седемкратният световен шампион бе принуден да намали скоростта си за да не се удари в задницата на болида на Астън Мартин.

След това Фетел игнорира разветите сини флагове и задържа своя съперник от Мерцедес още няколко завоя. Това позволи на Перес да направи опит за изпреварвания. В крайна сметка състезателят на Астън Мартин пропусна двата автомобила пред себе си.

Действията на четирикатния световен шампион бяха забелязани от стюардите, които му наложиха 5-секундно наказание. Така германецът остана 14-ти при развяването на карирания флаг в Зандвоорт.

„Нямаше и половин обиколка, когато се отместих, за да преминат двата автомобила зад мен“, каза Фетел.

„Очевидно не мога просто така да изчезна. Лично аз съм на друго мнение, но това няма значение.“

Шефът на Астън Мартин Майк Крак защити своя пилот и отбеляза, че Фетел е имал добро темпо след като е излязъл от бокса.

„Винаги е трудно, когато излезеш от бокса с по-свежи гуми, а те задминават хора, които са с износени гуми“, каза Крак.

„В този момент той не беше по-бавен. Като погледна ситуацията,, може би останахме прекалено дълго пред Люис. Все пак Фетел не може да кара цяла обиколка пред него. Така че понякога се случват такива неща.“

„Знаехме, че ще изпаднем в тази ситуация и трябваше да го му кажем веднага да ги пропусне. Той беше наясно с това. Все пак не го виня,, защото очевидно имаше темпото и ни каза, може да се бори с болидите зад себе си. Но в крайна сметка бяха развети жълти флагове, които не трябва да бъдат игнорирани.“

Състезанието на Фетел така или иначе бе съсипано още по време на първия питстоп, заради който той загуби няколко позиции.

„Спряхме много рано, опитвайки се да задминем по-голямата част от средата. Според мен това беше правилно решение“, каза Фетел.

„Самата смяна на гуми беше доста бавна. Загубихме около три или четири секунди, не съм сигурен точно. Очевидно след това загубихме позиции от Гасли, Албон, Шумахер и Жу. Рикиардо беше много близо до нас. Така че това наистина не бе идеалния развой на състезанието.“

Фетел коментира и битката с неговия сънародник Мик Шумахер.

„Очевидно той изоставаше, защото потегли в челната десетка. Аз спечелих много повече позиции, въпреки че стартирах от дъното на колоната. Засякохме се някъде по средата на състезателната дистанция. Битката беше забавна, но в крайна сметка това няма толкова голямо значение, защото не бяхме в зоната на точките“, добави Себастиан Фетел.

Другият пилот на Астън Мартин Ланс Строл финишира на десето място и спечели още една точка към скромния си актив.