Начало Избрани Биното: Шварцман заслужава титулярно място в F1

Биното: Шварцман заслужава титулярно място в F1

1010
0
Робърт Шварцман, Ферари
Робърт Шварцман, снимка Ферари

Матия Биното похвали Робърт Шварцман. Според шефа на Скудерия Ферари, младият състезател заслужава титулярно място във Формула 1 в бъдеще. 

Шварцман е част от Академията за млади пилоти на Ферари от 2017-та до момента. 23-годишният състезател е бивш шампион във Формула 3. През 2020 и 2021 г. той се състезаваше във Формула 2 за тима на Према. Руско-израелският пилот записа шест победи и 13 подиума в най-силната поддържаща серия на F1 и миналата година финишира зад тогавашния си съотборник Оскар Пиастри.

Шварцман направи и няколко теста с болиди от F1. Протежето на Ферари взе участие в тестовете за млади пилоти в Абу Даби и караше автомобилите на Скудерията и Хаас. Освен това той направи изпитания с по-стари болиди на Ферари на пистите Муджело и Фиорано.

Тази година Шварцман е официален тест пилот на екипа от Маранело. 23-годишният пилот от Тел Авив се състезава с израелски лиценз заради военната инвазия на Русия в Украйна. В допълнение, той ще кара тазгодишната кола на Ферари в първите свободни тренировки в САЩ и Абу Даби.

„Робърт е фантастичен пилот. Досега той показа скоростта си във всяка една серия, в която е участва;“, сподели Биното.

„Шварцман заслужава титулярно място в F1. Той не е от тези състезатели, които може би са страхотни във F3, F2, но след това не са достатъчно добри във Формула 1. Мисля, че случаят с него е противоположен. Със сигурност той бе страхотен във F3 и F2. От друга страна вярвам, че той ще бъде много силен във Формула 1. Затова е жалко, че в момента няма място за него.“

Въпреки че не е активен състезател през този сезон, Шварцман прекарва повечето време в симулатора на Ферари в Маранело. Освен това той присъства и на някои състезателни уикенди.

Биното също така възхвали младия състезател за страхотната ми работа и симулатора, както и за приноса му към програмата за развитие на Ферари.

„През този сезон той прекара доста време в симулатора. Също така той работи много, за да помогне за разработването на настоящия автомобил.“

„Според мен, той е подобрил и развил собствените си умения. Днес  Шварцман е много по-зрял, отколкото преди година. Затова смятам, че той е състезател, който трябва да видим на стартовата решетка на F1. Знаем, че в момента това е много трудно постижимо. Въпреки всичко вярваме, че един ден той може да бъде един от топ пилотите в шампионата“, добави Матия Биното.