Начало Избрани Ръсел пред Хамилтън и Верстапен във втората тренировка на Сузука

Ръсел пред Хамилтън и Верстапен във втората тренировка на Сузука

2849
0
Джордж Ръсел, Мерцедес
Джордж Ръсел, снимка Мерцедес

Джордж Ръсел бе най-бърз във втората тренировка на пистата Сузука. Пилотът на Мерцедес записа време за 1:41.395 мин. Втори на разлика от 0.235 сек. финишира съотборникът му Люис Хамилтън. Трети и четвърти останаха Макс Верстапен и Серхио Перес от екипа на Ред Бул.

Метеорологичните условия на Сузука бяха идентични с тези от първата тренировъчна сесия. Температурите на въздуха и асфалта отново бяха 15 и 19 градуса по Целзий. Хладното време и мократа настилка не позволяваха екипите да тестват гумите на Пирели за 2023 г. Италианската компания реши да отложи тестовете на новите си смеси за Мексико. Дължината на сесията няма да бъде променяна и ще бъде 90 минути, вместо традиционните 60.

Малко повече от 15 минути преди старта на сесията стана ясно, че Мик Шумахер ще гледа тренировката от бокса заради смяна на шасито на неговия болид. Пилотът на Хаас претърпя инцидент в самия край на първата свободна тренировка в Япония.

Латифи първи излезе на пистата във втората тренировъчна сесия на Сузука. Пилотът на Уилямс бе с гуми за напълно мокра писта и записа първата бърза обиколка. Канадецът бе последван от Сайнц, Рикиардо и Албон. Пилотът на Ферари записа най-доброто време за 1:49.615 мин. и бе попитан по радиото дали е настъпило време за интермедии. Испанецът отговори, че би било твърде рисковано заради голямото количество вода. Латифи се завъртя и предположи, че има проблем с автомобила.

20 минути след началото на FP2 Ръсел, Магнусен, Жу и Норис също излязоха на трасето. Пилотът на Макларън бе попитан по радиото какво е състоянието на пистата. „Мокра“, отговори той и даде второ време зад Сайнц. Следващите позиции бяха заети от Рикиардо, Ръсел, Албон, Жу, Латифи и Магнусен.

След изминаване на 1/3 от втората свободна тренировка на Сузука Ръсел завъртя най-бързата обиколка с гуми интермедия. Пилотът на Мерцедес записа време за 1:45.738 мин. Младият британец бе изместен от своя съотборник, който записа 1:44.298 мин. Трети бе Гасли, следван от Сайнц, Норис, Цунода, Рикиардо, Жу, Албон и Латифи. Канадецът временно зае третото място след като сложи интермедии. Междувременно голяма част от състезателите все още стояха в бокса. Сред тях бяха Верстапен, Перес, Льоклер, Алонсо и Окон.


Цунода загуби контрола над своя автомобил в завоя Degners и мина пред чакъла. Броени минути по-късно Льоклер се завъртя на фибата и се оплака от предна лява гума на своя автомобил.


С напредване на сесията всички автомобили бяха оборудвани с гуми интермедия. Верстапен временно поведе в класирането, преди да бъде изместен от Ръсел. Световният шампион зае позиция между машините на Мерцедес и допусна грешка на кривата Degner2. Следващите позиции бяха заети от Сайнц, Окон, Льоклер, Ботас, Латифи, Жу и Албон. Първенецът в първата тренировка Фернандо Алонсо все още не бе записал конкурентно време.

Половин час преди края на втората тренировка на пистата Сузука Ръсел водеше пред Хамилтън, Верстапен, Сайнц и Перес. В топ 10 бяха още Окон, Алонсо, Жу, Ботас и Льоклер. Мексиканецът също допусна грешка на фибата и предизвика развяването на жълти флагове.

В заключителната фаза на сесията пистата стана по-приятна за каране, но не бе достатъчно суха, за да позволи използване на сликове. Така Ръсел и Хамилтън останаха на първите две позиции. Зад тях се класираха Верстапен и Перес. Пети и шести завършиха Магнусен и Сайнц. Останалите позиции в челната десетка бяха заети от Алонсо, Ботас, Окон и Жу.