Начало MotoGP News Куартараро ще се бори за победата във Валенсия

Куартараро ще се бори за победата във Валенсия

167
0
Фабио Куартараро, Ямаха
Фабио Куартараро, снимка Ямаха

Фабио Куартараро ще се бори за победата в утрешната Гран при на Валенсия в MotoGP. Пилотът на Ямаха заяви, че се гордее от представянето си през сезон 2022, без значение по какъв начин ще завърши утрешната надпревара.

Куартараро пристигна във Валенсия с изоставане от 23 точки спрямо лидера в шампионата Франческо Баная. Французинът записа подиум в Малайзия. Това запази математическите му шансове за защита на короната от сезон 2021. Единствената възможност Куартараро да стане двукратен световен шампион е да спечели утрешната Гран при на Валенсия. Състезателят на Ямаха се надява Баная да финишира 15-ти или по-надолу. Ако двамата бъдат с равни точки, италианецът ще триумфира заради повече победи на неговата сметка.

Куартараро даде четвърто време в днешната квалификация във Валенсия. Французинът изостана с около три десети от победителя Хорхе Мартин. Пилотът на Ямаха се надява на добър старт, който да му помогне да се озове на по-челната позиция. След това той ще даде всичко от себе си, за да грабне победата.

Поглеждайки назад, Куартараро се сблъска със сериозни проблеми още в предсезонните тестове. Той призна за проблемите, които са имали в Ямаха с двигателя за 2022 г. В крайна сметка японците са се отказали от последната му версия заради съмнения за неговата издръжливост.

Топ скоростта бе ахилесовата пета на Ямаха и Куартараро от началото на сезона. Французинът бе напълно беззащитен от моторите на Дукати, Сузуки и дори Хонда. 23-годишният състезател успяваше да навакса част от изоставането си в завоите, но това не бе достатъчно.

Въпреки всички затруднения през цялата кампания, Куартараро заяви, че ще бъде доволен от резултата си в крайното класиране.

„Да. Разбира се, че ще се гордея с резултата си“, каза Куартараро.

„Както аз, така и отбора направихме няколко грешки. Но като се има предвид какво се случи с нас от началото на сезона, мисля, че съм доста щастлив. Научих толкова много неща през всички тези състезания.“

„Както казах, ще бъда щастлив от класирането си, без значение какво ще се случи в утрешния следобед“, добави пилотът на Ямаха.

Куартараро няма да прави никакви сметки и калкулации и се е съсредоточил изцяло върху борбата за победата в утрешната Гран при на Валенсия

„Не правя никакви калкулации за титлата. Честно казано мисля единствено за победата. Ако спечеля състезанието, може би нещо ще се случи. Основната ми цел ще бъде да се боря за победата. Това е ще е единственото нещо, което мога да направя абсолютно сам.“

„Смятам, че шансовете ми за успех не са никак лоши. Също така стартирам от добра позиция, темпото е прилично, както и гумите. Така че се чувствам уверен. От Германия насам не се боря за никакви победи. За мен ще бъде изключително важно да се боря до последната обиколка.“

„Вече съм доста доволен от уикенда си. Все пак има още един ден, който е най-важен от всичко друго“, продължи Куартараро. „Нямам търпение за утре. Чувството е трудно, защото нямаме лесен за управление мотор. Той се разклаща много силно, особено при влизане в завой №1.“

Пилотът на Ямаха не се интересува от стартовата позиция, както и това, че е заобиколен от няколко мотоциклета на Дукати.

„Честно казано, не ми пука какъв резултатът на Баная в квалификацията. Това е смешно, защото по телевизията изглежда, че се състезаваме само аз и той. В крайна сметка трябва да се съсредоточа върху себе си.“

„Не става дума за това, че имаме само пет точки разлика и се борим наистина близо. Между нас има огромна разлика, така че за мен е най-важно да спечеля. Всъщност не ме интересува какво точно прави той“, допълни пилотът на Ямаха.

В същото време съотборникът на Куартараро Франко Морбидели остана едва 16-ти след края на Q1 във Валенсия.