Начало MotoGP News Мартин с втори пореден полпозишън във Валенсия

Мартин с втори пореден полпозишън във Валенсия

276
0
Хорхе Мартин, Прамак Дукати
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин спечели квалификацията за Гран при на Валенсия в MotoGP. Пилотът на Прамак Дукати записа най-бързата обиколка в сесията за 1:29.621 мин. Това бе пети полпoзишън за испанеца от началото на сезон 2022 и втори пореден на пистата Рикардо Тормо. Втори на 0.205 сек. завърши Марк Маркес (Хонда). Последното място на първата редица ще бъде заето от Джак Милър. Пилотът на Дукати остана на 0.213 сек. от времето на Мартин.

Милър даде най-добро време в третата тренировка, следван от Зарко и Брад Байндър. Претендентите за титлата Франческо Баная и Фабио Куартараро намериха място в топ 10 и си осигуриха директно участие в Q2. Мартин също се класира за втория сегмент от квалификацията на пистата Рикардо Тормо.

Метеорологичните условия във Валенсия отново бяха по-приятни от очакваното. Температурата на въздуха бе 19 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 31. Още в началото на Q1 всички състезатели излязоха на пистата Рикардо Тормо в опит да заемат някоя от първите две позиции.

Морбидели зададе темпото, следван от Алекс Маркес. Ринс поведе след като сложи нов комплект меки гуми. Испанецът участва в последния си рейс уикенд със Сузуки. Японската марка си тръгва от MotoGP след утрешната Гран при на Валенсия. От своя страна Ринс подписа с отбора на LCR Хонда за следващите два сезона в кралския клас.

В крайна сметка Ринс и Винялес заеха първите две позиции и продължиха напред. Първи под чертата остана Енеа Бастианини. Пилотът на Грезини Дукати падна в края на Q1 и не успя да подобри постижението си. До него на първа редица в утрешната Гран при на Валенсия ще застанат Мигел Оливейра (КТМ) и Алекс Маркес (LCR Хонда). На седма редица се класираха Франко Морбидели (Ямаха), Кал Кръчлоу (RNF Ямаха) и Марко Безеки (VR46 Дукати). Зад тях бяха Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), Реми Гарднър (KTM Tech 3) и Такааки Накагами (LCR Хонда). Последните три стартови позиции във Валенсия бях заети от Пол Еспаргаро (Хонда), Раул Фернандес (KTM Tech 3) и Дарън Байндър (RNF Ямаха).

Атмосферата на трибуните около трасето отново бе невероятна. Съвсем очаквано, трасето край Валенсия бе пълно със зрители, които искаха да разберат кой ще спечели последната квалификация за сезон 2022 в MotoGP.

Още в началната фаза на Q2 Мартин оглави класирането и подаде заявка за първата позиция в сесията. Куартараро бе 4-ти, а Баная- 11. Състезателят на Дукати не се чувстваше много комфортно на пистата Рикардо Тормо.

До края на сесията Мартин подобри своя резултат и остана начело, докато Баная и Куартараро излязоха извън трасето.

Втори остана Марк Маркес. Шестратният световен шампион се надява да се справи с Мартин в утрешния старт и да запише първа и единствена победа за тазгодишната кампания.


Последното място на първа редица бе заето от Джак Милър. Австралиецът ще запише последния си старт за тима на Дукати, преди да се прехвърли в КТМ.

На втора редица се класираха Фабио Куартараро (Ямаха), Алекс Ринс (Сузуки) и Маверик Винялес (Априлия). Третата стартова редица бе заета от Брад Байндър (КТМ), Франческо Баная (Дукати) и Йохан Зарко (Прамак Дукати). Топ 12 допълниха Алейш Еспаргаро (Априлия), Лука Марини (VR46 Дукати) и Жоан Мир със Сузуки.