Начало Избрани Норис не вярва да се бори за титлата преди 2025 г.

Норис не вярва да се бори за титлата преди 2025 г.

604
0
Ландо Норис
Ландо Норис; снимка: Макларън

Ландо Норис не вярва да се бори за титлата преди 2025 г. Британецът се надява да спечели състезание през сезон 2023 и постепенно да се утвърди като претендент за световното първенство.

Норис близо до началото на петия си сезон в F1. 23-годишният състезател ще започне още една кампания с Макларън. Тази година той ще си партнира с Оскар Пиастри. Младият австралиец идва на мястото на Даниел Рикиардо, който бе освободен предсрочно.

Престоят на Норис в Макларън ще продължи поне до 2025 г. Миналата година той подписа нов дългосрочен договор с британския отбор. 23-годишният състезател призна, че е водил разговори с други тимове и е бил желан от Ред Бул. В крайна сметка той е решил да остане верен на Макларън за още няколко години.

През 2021 г. Норис бе много близо до това да запише първа победа в F1. За съжаление рязка промяна в атмосферните условия в Сочи и стратегическа грешка на отбора костваха на британеца първата позиция.

Норис продължава да вярва, че ще се качи на най-високото стъпало на подиума в най-скоро време. Британецът иска да спечели състезание през сезон 2023 в F1 и да се доближи до водещите три отбора на грида.

В момента Макларън все още е в процес на подобряване на инфраструктурата си. Обновяването на съоръженията в Уокинг включва и нов въздушен тунел, който трябва да бъде готов до началото на 2024 г. Това кара Норис да вярва, че може да се бори за световния шампионат през 2025 г.

„Благодарение на всички което съм научил до този момент, може би ще успея да спечеля състезание в най-скоро време. Но от друга страна едва ли ще спечеля шампионата преди 2025-та“, сподели Норис пред списание GQ.

„Знам, че през тези години трябва да бъда на върха на възможностите си и да подобря темпото си.“

Норис е част от последното поколение пилоти в F1, в което попадат Макс Верстапен, Шарл Льоклер, Джордж Ръсел и Естебан Окон. За разлика от тях, състезателят на Макларън все още не е записал нито една победа на свое име.

Британецът ще трябва да изкача поне няколко години преди да опита стигне до върха. В това време той ще развие уменията си и подобрява знанията си. Той призна, че винаги изисква максимума от себе си, въпреки честото си лицеприятно поведение.

„Смятам, че съм справедлив губещ. Но от друга страна винаги съм бил човек, който е много строг към себе си“, разкри Норис.

„Аз съм много критичен към собственото си представяне. Винаги си мисля какво можех да направя по-добре, а след това – какво може да бъде подобрено от екипа.“

„Обичам да слушам. Може това да не е свързано с нещо, за което непременно ще дам своя принос. По принцип обичам състезанията и колкото повече мога да знам за тях, толкова по-добре.“

„Аз съм перфекционист. Опитвам се да бъда по-добър състезател доколкото мога“, продължи пилотът на Макларън. „Мразя да губя. Но все пак загубата ми дава стимул да разбера къде съм сгрешил и да се справя по-добре следващия път.“

Не е тайна, че Норис е силно подкрепян от Зак Браун. Главният изпълнителен директор на Макларън изигра ключова роля за привличането на британеца в Уокинг преди четири години. Американецът е и пряк свидетел на развитието на Норис като пилот и като личност през последните няколко години. Според Браун, той се е превърнал от срамежлив младеж през 2019 г. в по-екстравагантен и уверен млад мъж през 2022 г.

„Мисля, че получаваме най-доброто от него. Сега Ландо е по-разговорлив и ангажиран. Той вече е истински член на семейството на Макларън“, каза Браун.

„Той се отнася много сериозно към всички неща. Също така знае, че трябва да се забавлява докато кара автомобила.“

Браун похвали и узряването на Норис през последните два сезона.

„Норис знае как да извлече най-доброто от състезателния автомобил и да го постави на границата на възможностите му. Той също така е в състояние много ясно да каже какво е поведението на автомобила. Това е така защото има много добро усещане за него. Техническата му обратна връзка с инженерите също е отлична.“

Главният изпълнителен директор на Макларън не се съмнява, че на британеца предстои много светло бъдеще в F1.

„Лично аз смятам, че му предстоят още 10-15 години в спорта. Надявам се че той ще стане световен шампион след като успеем да му осигурим силен автомобил“, завърши Зак Браун.