Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мишлен обмислят връщане във Формула 1

Мишлен обмислят връщане във Формула 1

33
0
гуми,Мишлен

Слуховете за евентуално връщане на Мишлен във Формула 1 се засилиха по време на уикенда за Гран при на Белгия. От известно време се говори, че френската компания обмисля да доставя отново продуктите си на отборите от шампионата. На пистата Спа-Франкоршамп стана ясно, че са водени разговори с ФИА.

Мишлен се оттеглиха от спорта в края на 2006 г. Там са убедени, че биха могли да се справят с производството на гуми за следващия F1 сезон, а настоящият доставчик Пирели все още няма договор за 2014-та. Италианската компания имаше куп проблеми през тази години – с разслояване, спукани гуми, теста с Мерцедес в Испания (заради който бе свикан трибуналът на ФИА) и т.н. В крайна сметка тя смени спецификациите си и сега доставя гуми с миналогодишната конструкция и тазгодишните смеси.

Неназовани източници от Мишлен са цитирани в публикация на ВВС с твърдението, че шефовете на френския производител са благосклонно настроени към връщане във Формула 1. Очаква се в най-скоро време управляващият търговските права на спорта Бърни Екълстоун да се срещне с моторсторт директора им Паскал Куаснон. В компанията освен това искали някои промени, за да се захванат с проекта. Според тях настоящият подход за производство на по-неиздръжливи гуми (с цел повече питстопове, повече варианти за стратегии и от там по-голямо шоу като цяло) е неправилен с оглед опазването на околната среда и изскванията в тази насока към автомобилната индустрия.

Според ВВС Мишлен първоначално са поискали промяна в размерите – от 13 на 18-цолови, а впоследствие се съгласили на настоящия вариант, но за период не повече от две години.

Екълстоун вече е подписал търговски контракт с Пирели. Италианският производител има договори и с част от отборите, но не е финализиран този с ФИА. Спортният директор на компанията Пол Хембри описа възможността да се търси нов доставчик на такъв късен етап фарс.

Честно казано, да се върши нещо такова през септември при положение, че ще има тестове през януари, е фарс. Това – при желание за подобни действия – трябваше да се свърши през септември миналата година. Всички ще изглеждат абсурдно при един такъв сценарий – заяви Хембри.