Начало MotoGP News Фолгер ще замества Еспаргаро в отбора на Tech3 GasGas

Фолгер ще замества Еспаргаро в отбора на Tech3 GasGas

89
0
Йонас Фолгер, КТМ
Йонас Фолгер, снимка КТМ

Йонас Фолгер ще замества Пол Еспаргаро в отбора на Tech3 GasGas. Германецът ще направи завръщането си в кралския клас на мотоциклетизъм след повече от 5-годишно отсъствие. 29-годишният състезател ще кара на мястото на испанския си колега започвайки от състезанието за Голямата награда на Америка.

Фолгер направи дебюта си в MotoGP през сезон 2017 с екипа на Tech 3 Ямаха. Най-доброто му постижение бе второ място в домашната му Гран при на Германия на пистата Заксенринг. След това той пропусна последните четири старта на тогавашната кампания заради здравословни проблеми

След като прекара известно време настрани, Фолгер ръководеше европейския тестови екип на Ямаха през 2019 г. Германецът придоби сериозен опит в управлението на тестовата програма на японската марка. Той също така записа пет старта в клас Moto2.

През 2020 г. Фолгер се премести извън състезанията от Гран при. Германецът спечели шампионата в своята родина IDM с мотор Ямаха R1 и записа няколко участия в WSBK. Това му гарантира място в отбора на Bonovo БМВ през 2021 г. За съжаление той така и не успя да се адаптира към мотора M1000RR и дори пропусна последните два кръга от тогавашната кампания.

Фолгер се присъедини към семейството на КТМ в началото на миналия месец. 29-годишният състезател участва в тестовете на Сепанг заедно с титулярните пилоти на австрийския производител Брад Байндър и Джак Милър.

Германецът ще замени контузения Пол Еспаргаро по време на Гран при на Америка. Пилотът на Tech3 GasGas получи фрактура на челюстта и гърба, както и травма на белите дробове след тежка катастрофа по време на втората свободна тренировка за Гран при на Португалия.

„Ясно е, че Пол се нуждае от време, за да се възстанови напълно. Мислите ни все още са с него и сме в постоянен контакт“, заяви мениджърът на екипа на Tech3 GasGas Никола Гойон.

„Докато той бъде готов ни е необходим заместник. Ролята на Йонас в тестовете, заедно с опита му от MotoGP, означава, че той е перфектният човек за тази задача. Имахме добри спомени с него преди няколко години. Той също така тества с нас в Сепанг през февруари. Смятаме, че той е страхотен човек и сме щастливи да го приветстваме отново в отбора.“

Все още не се знае колко ще отсъства по-малкият брат Еспаргаро. Испанецът продължава да бъде в болница в Барселона след като вчера претърпя операция на челюстта

„На първо място се надявам Пол да е добре и да се изправи на крака възможно най-скоро. Сигурен съм, че той има правилните хора около себе си“, каза Фолгер.

„От моя страна очаквам с нетърпение да се състезавам отново, да пристигна в Тексас и да видя всички момчета от стария ми отбор! Надявам се да се представим достойно. Знам, че това ще бъде голямо предизвикателство за мен, тъй като тестовете едва сега започнаха. От друга страна, това ще бъде чудесна възможност да наберем скорост и да научим повече за мотора. Благодарен съм за този шанс и вече гледам към Тексас“, добави тестовият пилот на КТМ.