Начало MotoGP News Фолгер стана официален тест пилот на КТМ

Фолгер стана официален тест пилот на КТМ

209
0
Йонас Фолгер, КТМ
Йонас Фолгер, снимка КТМ

Йонас Фолгер се присъедини към семейството на КТМ. Германецът вече е официален тестов и резервен състезател в програмата на австрийския производител през сезон 2023 в MotoGP.

Фолгeр ще работи заедно с досегашните тестови пилоти Дани Педроса и Мика Калио. 29-годишният състезател ще кара тазгодишната спецификация на мотора КТМ RC16. Фолгер ще вземе участие в предстоящите предсезонни изпитания на пистата Сепанг.

Германецът направи дебюта си в MotoGP през сезон 2017 с екипа на Tech3 Ямаха. Най-доброто му постижение бе второ място в домашната му Гран при на Германия на пистата Заксенринг. След това той пропусна последните четири старта на тогавашната кампания заради здравословни проблеми.

След като прекара известно време настрани, Фолгер ръководеше европейския тестови екип на Ямаха през 2019 г. Германецът придоби сериозен опит в управлението на тестовата програма на фабрика. Той също така записа пет старта в клас Moto2.

През 2020 г. Фолгер се премести извън състезанията от Гран при. Германецът спечели шампионата в своята родина IDM с мотор Ямаха R1 и взе няколко участия в WSBK. Това му гарантира място в отбора на Bonovo БМВ през 2021 г. За съжаление той така и не успя да се адаптира към мотора M1000RR и дори пропусна последните два кръга от кампанията.

Сега Фолгер ще се завърне в падока на MotoGP след повече от 3-годишно отсъствие.

„С наближаването на сезон 2023 в MotoGP се актуализира и графикът на нашия тестови екип“, заяви директорът на KTM  Пит Бейрер.

„Не много хора виждат решаващата работа, която тези момчета извършват за нашия проект. Техният принос е от съществено значение за успеха на всеки един производител.“

„Поради тази причина решихме да добавим Йонас към екипа заедно с Мика и Дани. Двамата вече натрупаха толкова много познания за нашия състезателен мотоциклет, както и за стъпките, които направихме.“

„Познаваме Фолгер доста добре. Той вече е карал за кратко нашия мотоциклет. Затова той знае какво е необходимо, за да поставиш мотоциклет в челото на Гран при. Освен това е все още млад и има с какво да допринесе. В сравнение с Дани и Мика, той има различен тип тяло и стил. Това също ще ни помогне в развитието на мотора на КТМ.“

„Тестовият екип е фантастична група от хора. Не мога да не подчертая колко силна основа създава той за нашите състезания в MotoGP“, завърши директорът на КТМ.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Jonas Folger (@jonasfolger94)