Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Катерам доволни от развитието си през сезона

Катерам доволни от развитието си през сезона

92
0
Сирил Абитебул

Отборът на Катерам се развива в правилната посока през сезон 2013 до момента, мисли шефът на екипа Сирил Абитебул.

В първите състезания от 2013 г. колите на Катерам изоставаха от тези на прекия им съперник – отборът на Маруся. В последните две надпревари обаче и двамата пилоти на Катерам завършиха пред състезателите на Маруся. След началото на сезона Хейки Ковалайнен се върна в Катерам като резервен пилот, изпълняващ консултантска роля. Също така екипът имаше новости по автомобилите си, което изглежда е подобрило представянето им.

Започнахме сезона зад Маруся, но през последните три състезания се появи удобна разлика между нас и тях, което показва темпото ни на развитие. Този прогрес е положителен за целия отбор, защото показва че агресивният план за развитие за 2013 г. носи резултати. Всеки път, когато доставяме нови части на пистата, не само развиваме колата, но и имаме възможност да научим повече за нас. (Да разберем) къде са силните и слабите ни страни и да мотивираме персонала ни на пистата и във фабриката – коментира Абитебул.

Отборът се премести в настоящата си базата в Лифилд през август миналата година и от тогава целта е фабриката и работата малко по малко да се подобряват. В момента усилията са насочени към развитието на виртуалните технологии.

Успоредно с подобренията във фабриката ни, трябва да продължаваме да инвестираме в хора, да повишаваме нивото на опит, за да имаме сигурно бъдеще в спорта особено след въвеждането на новите правила. Вече сме толкова над първоначалните ни цели за 2014 г., че се опитваме да ги заменим с по-агресивни. От известно време тестваме колата във въздушния тунел и получаваме добри данни. Всички от които са събрани докато продължаваме да правим прогрес през тази година. Надявам се, че това показва, че сме на правилния път, по който да намалим разликата до отборите в средата на колоната – допълни шефът на Катерам.

Той похвали и двамата пилоти на отбора, които също продължават да научават нови неща и да развиват уменията си:

Като дебютант Гийдо (Ван дер Гарде) имаше своите предизвикателства, но последното състезание в Унгария бе добра награда за неговата решителност и позитивната му нагласа, която отборът харесва. Новите гуми също ще му помогнат, защото пасват по-добре на неговия стил от използваните в предишните 9 състезания. Що се отнася до Шарл (Пик), след само година опит в Маруся той веднага допринесе положително за стратегията ни за развитие през този сезон. Това е ясен знак за неговата зрялост и решителност. Новите смеси може да са отнели една от неговите силни черти, тъй като той бе много добър в управлението на гумите. Но следователно той ще трябва да се адаптира и да развие други умения по отношение на чисто състезателно темпо. Той изисква много от себе си и от тима и според мен този вид дух ще помогне на отбора да върви напред – каза още Абитебул.