Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Настоящият сезон е много важен за Бианки, смята Лука Балдизери

Настоящият сезон е много важен за Бианки, смята Лука Балдизери

48
0
Жул Бианки

Ръководителят на академията за млади пилоти на Ферари Лука Балдизери смята, че настоящият сезон е много важен за Жул Бианки. Френският пилот е в дебютната си година във Формула 1 – като титуляр в Маруся. Неговото представяне, твърди Балдизери, ще демонстрира не само таланта на конкретния състезател, но и потенциала на програмата на Скудерията.

Според шефа на академията пътят на Бианки досега не е бил никак лек. Предизвикателствата обаче са преодолени и ситуацията понастоящем е много по-различна.

Вярно е, че Жул е с нас от самото начало. Трябва да признаем обаче, че по-рано не бяхме толкова добре структурирани, колкото сме сега, а и той имаше доста сериозно ниво на подготовка. Истинският ефект на програмата се вижда (едва сега) и ще продължи – надявам се – да бъде демонстриран от присъединяващи се към нея в началото на кариерата си пилоти, каквито са Рафаеле Марсиело и Антонио Фуоко – обясни Балдизери.

Бианки и мениджмънтът му смятаха през зимата, че французинът има сигурно място във Форс Индия, когато екипът от Силвърстоун предпочете Адриан Сутил. Възможността да се присъедини към Маруся дойде неочаквано. За изпитанията по това време, както и за пътя си изобщо до Формула 1, Жул разказва в ексклузивно интервю в последния брой на ClubS1 (162).

За Жул бе особено важно да достигне най-високото ниво в автомобилния спорт – продължава Балдизери. – Настоящата година е ключова за него. Трябва да натрупа опит, да израсне като пилот в една наистина много конкурентна среда, да се научи да контролира стреса и винаги да остава съсредоточен. Опитваме се да му помагаме, особено в психологически план, но е ясно, че не можем да се набъркваме в ежедневието на отношенията му с Маруся. В началото се виждаше колко е щастлив, че вече е в F1 и това му даваше допълнителна мотивация. Виждам го как расте, учи се да обсъжда всичко с инженерите, опитва да разбере в каква посока да развива колата, старае се да допринася в работата. Много е важно винаги да си поставя цели, за да не прахосва усилията си и да не допуска грешки, идващи от липса на концентрация. На този етап от кариерата му е жизненоважно да докаже, че може да се възползва от дадените му възможности в рамките на един състезателен уикенд.