Начало Избрани Албон: Надявам се времето да направи състезанието по-непредсказуемо

Албон: Надявам се времето да направи състезанието по-непредсказуемо

269
0
Алекс Албон, Уилямс
Алекс Албон, снимка Уилямс

Алекс Албон коментира метеорологичните условия по време на неделната Гран при на Монако. Пилотът на Уилямс призна, че се надява да има валежи от дъжд, които да направят състезанието по улиците на Монте Карло малко по-непредсказуемо.

Този уикенд F1 ще се състезава в Монако. Историческото улично трасе е домакин на шестия кръг от сезон 2023 в световния шампионат. Трасето в Монако е най-късото, най-бавното и най-тясното в целия график на световния шампионат. Заради това изпреварванията тук са изключително трудни, което на свой ред прави квалификацията по-важна от всякога

Времето в Монако по принцип е сухо и слънчево и рядко има валежи. Миналата година обаче се изля пороен дъжд малко преди старта на състезанието. Това доведе до известни промени в класирането и инциденти.

Тази година Гран при на Монако отново може да се проведе при смесени условия. Според някои прогнози, вероятността за дъжд по време на самата Гран при е 60 %. В квалификацията също не се изключват кратки превалявания на трасето.

Албон призна, че е нетърпелив да види влиянието на метеорологичните условия върху резултата от състезанието в неделя. Пилотът на Уилямс се надява на дъжд, който да му помогне да заеме по-предна позиция. Традиционно болидът на Уилямс FW45 е доста слаб именно на писти с бавни завои като тази в Монако. Подобно на редица настоящи и бивши състезатели от F1, Албон също живее в Княжеството.

„Монако донякъде е домашно състезание за мен“, сподели Албон. „Наистина ми харесва да карам тук. Това е уикенд, в който събота е малко по-важна, отколкото неделята, което е голяма рядкост.“

„Монако е още една улична писта. Вече сме карали на няколко такива през тази година, но сегашната е по-скоро свързана с изграждане на увереност през уикенда. Тъй като няма никакви зони за сигурност, не можеш да я атакуваш по същия начин, както на много други улични писти, на които сме били.“

„От гледна точка на конкурентоспособността ще бъде доста интересно. Надявам се времето да направи състезанието по-непредсказуемо. В противен случай ще станем свидетели на типичното развитие на Гран при на Монако“, каза още Албон.

Ръководителят на отдела за представяне на автомобилите в Уилямс Дейв Робсън очаква прекъсване на някои сесии по време на уикенда в Монако, дори и ако условията останат сухи

„Въпреки че трасето е добре познато, то не спира да предлага нови предизвикателства. Понастоящем прогнозите са времето да бъде хладно, но сухо. Но в планините наоколо неизбежно ще има облаци, които могат да се преместят над пистата.“

„Дори и времето да остане хубаво, сесиите ще бъдат прекъснати, тъй като пилотите ще надхвърлят границите на възможностите на своите автомобили“, обясни Робсън.

Съотборникът на Албон Логан Сарджънт ще участва в първата си Гран при на Монако като пилот от F1. Американецът познава трасето в Монте Карло след като кара тук във Формула 2. Въпреки това той признава, че се изправя пред ново предизвикателство.

„Беше много специално усещане да се състезавам там миналата година. Винаги ще очаквам Монако с нетърпение“, каза Сарджънт.

„Тази улична писта ще бъде огромно предизвикателство, но се чувствам мотивиран да се върна в автомобила и да бъда по-добър от всякога“, добави пилотът на Уилямс.