Начало Други Макао отново ще приема състезания от F3

Макао отново ще приема състезания от F3

142
0
Макао и F3
Макао и F3, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макао отново ще приема състезания от F3. Това стана ясно след като ФИА потвърди подписването на нов тригодишен договор с промоутъра на състезанието. Така Гран при на Макао отново става домакин на стартове от F3 и FIA GT Wolrd Cup след няколкогодишна пауза.

Макао е бивша португалска колония, разположена в южната част на Китай. Районът около града има специален статут след като е върнат на КНР през 1999 г. Макао честно е наричано „Азиатското Монте Карло“ след като основната част от приходите идват от туризъм и хазарт.

В Макао е разположено уникално улично трасе. То е с дължина 6.120 км и носи наименованието „Guia Circuit.“ Пистата приема стартове с туристически, GT автомобили и F3, както и такива с мотоциклети. В надпреварата от Формула 3 са участвали редица настоящи и бивши пилоти от F1. Сред победителите в Макао са Михаел Шумахер, Аертон Сена, Рикардо Патрезе, Такума Сато, Лукас ди Граси, Дейвид Култард, Феликс Розенквист и др.

Тази година световните първенства на ФИА F3 и GT World Cup ще оглавят 70-годишнината на Гран при на Макао на 18/19 ноември. Това ще бъде първо посещение на двете първенства в Макао от 2019 г. Причината за отсъствието през последните три години бе свързана с ограниченията за пътуване в Китай заради COVID-19 пандемията.

Състезанието в F3 което носи и титлата на Гран при на Макао и празнува своята 40-годишнината. През последните три сезона стартът бе заменен от кръг от шампионата на китайската Формула 4. Същевременно FIA GT Wolrd Cup бе заменена от Macau GT Cup.

Това ще бъде вторият случай, в който F3 използва новите шасита Далара F3 2019. Те са базирани на старите болиди GP3/16 и задвижвани от 3.4-литров двигател Mecachrome V6.

Потвърждението за завръщането на F3 последва коментарите на директора по стратегията за едноместните автомобили на ФИА Франсоа Сикар през март. Тогава той спомена, че ръководният орган работи по завръщането на категорията в Макао.

Плановете за възобновяване на състезанията през 2022 г. трябваше да бъдат изоставени поради карантинния период, който оставаше в сила преди влизането в Китай.

Сега стартовете се завръщат на пистата Macau Guia като част от тригодишно споразумение между ФИА и националния спортен орган на Макао (Automobile General Association Macao-China) и Организационния комитет за Гран при на Макао.

„Всички сме много доволни от завръщането на Световната купа на ФИА в Макао. Историята на това трасе и F3 е една от най-известните истории в моторните спортове. Събитието отдавна е връх в календара на младежките едноместни състезания“, сподели директорът на Комисията за едноместни автомобили на ФИА Никола Томбазис.

„През десетилетията много от най-големите имена в състезанията са били тествани в Гран при на Макао. По принцип отличното представяне на пистата Guia е сигурен знак за талант и отдаденост. Фантастична новина е, че историята ще продължи с настоящото поколение автомобили F3, които успешно дебютираха по улиците на този град през 2019-та“, добави Томбазис.

Форматите на двете състезания за Световната купа ще останат непроменени. Следователно първо ще има квалификационно състезание и след това основно състезание, което определя победителите в генералното класиране

Състезанията за F3 ще бъдат с дължина 10 и 15 обиколки, а тези за GT – 12 и 16 обиколки. Тази година Макао ще се проведе в два уикенда – 11/12 и 18/19 ноември, като състезанията на ФИА ще започнат в четвъртък, 16 ноември.