Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА праща наблюдатели на теста – да се уверят, че титулярите не...

ФИА праща наблюдатели на теста – да се уверят, че титулярите не изпитват новости за колите

41
0
Жан Тод

Международната автомобилна федерация (ФИА) ще изпрати наблюдатели на теста, планиран за 17-19 юли на пистата Силвърстоун. Целта е те да се уверят, че титулярните пилоти, които ще участват в изпитанията, няма да провеждат проби за екипите си, а за Пирели.

ФИА разреши участието на състезателите от Гран при в теста заради тревога за сигурността им по време на състезание. Спуканите гуми по време на надпреварата във Великобритания бяха катализаторът, довел до много бързо решение от страна на федерацията. В Париж взеха мерки да променят съответните текстове в спортните и техническите правила, но ще се постараят максимално да не допуснат на тренировките да се тества повече от разрешеното. От централата вече посочиха, че титулярите се допускат единствено с цел да се помогне на Пирели да реши грижите с гумите.

Наблюдателите ще проверяват програмите на всеки отбор. Всякакъв тип развойна работа по автомобилите задължителна трябва да се провежда от младите пилоти, за които по принцип бе предназначен тестът.

Пирели имат насрочени и две серии частни изпитания, на каквито има право според договора си с ФИА. От федерацията изразиха готовност да разрешат на доставчика да използва болид от 2013 г. за изпитанията, които по принцип бяха планирани да се проведат с болида на Рено от 2010 г., използван досега от компанията.

Моторспорт шефът на Пирели Пол Хембри многократно повтори през изминалите месеци, че тестове с толкова стара кола не помагат особено да се правят най-подходящите гуми за настоящите болиди във Формула 1, тъй като разликата е прекалено голяма.