Начало Избрани Верстапен записа осма поредна победа за сезона, Перес и Льоклер допълниха подиума...

Верстапен записа осма поредна победа за сезона, Перес и Льоклер допълниха подиума в Белгия

3061
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели Гран при на Белгия в F1. Пилотът на Ред Бул записа десета победа от началото на сезона и осма поредна. Втори завърши неговият съотборник Серхио Перес. Последното място на подиума бе заето от Шарл Льоклер с Ферари.


Времето преди началото на основното състезание в Белгия беше хладно, но сухо. Температурата на въздуха бе 18 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 28. За разлика от предишните сесии, надпреварата започва на изцяло суха настилка. Има вероятност по време на надпреварата да завали дъжд. По-голямата част от пилотите избраха да потеглят със софт. Изключение правят Пиастри, Норис, Ръсел, Алонсо, Строл и Цунода, които са с медиум.

Льоклер запази първото място след изгасването на червените светофари. Зад него бяха Перес, Хамилтън и Верстапен. Зад тях имаше инцидент, в който участваха Сайнц, и Пиастри. Състезателят на Макларън потъна в класирането.

Перес изпревари Льоклер на края на правата Кемъл. Пилотът на Ферари бе следван от Хамилтън, Верстапен, Сайнц, Алонсо, Цунода, Норис, Албон и Строл. Пиастри паркира своя болид в зоната за сигурност и отпадна от състезанието в Белгия.

Перес продължи да води след първите 5 обиколки в Гран при на Белгия. Състезателят на Ред Бул записа най-бързата обиколка. Втори на около 2.4 сек. се движеше Льоклер, който бе плътно следван от Хамилтън и Верстапен. Шести бе Алонсо, следван от Цунода, Албон, Сайнц, Строл и Окон. Пилотът на Ферари имаше поражения по своята кола.

В шестия започнаха първите спирания в бокса. Норис бе един от пилотите, които спря за твърди гуми. Отпред Перес водеше пред Льоклер, Верстапен, Хамилтън и Алонсо. Сайнц продължаваше да губи скорост и бе задминат от Ръсел и Строл

Верстапен изпревари Льоклер в деветата обиколка и зае второто място. Нидерландецът започна да намалява разликата спрямо Перес. Зад двамата лидери се движеха Льоклер, Хамилтън, Алонсо, Цунода, Ръсел, Гасли и Хюлкенберг. Сайнц на свой ред направи питстоп, както и част от неговите съперници.

Хамилтън влезе в бокса в 13-тата обиколка. Британецът се върна точно пред Строл и Ръсел. Перес продължаваше да води с разлика от 2.4 сек. пред Верстапен. Мексиканецът направи спиране обиколка по-късно от Хамилтън, както и Льоклер. Следователно Верстапен поведе в Гран при на Белгия. Нидерландецът направи питстоп в 15-тата обиколка и се върна зад Перес. Трети бе Льоклер, следван от Хамилтън, Строл, Ръсел, Алонсо, Гасли, Цунода и Албон.

Верстапен изпревари Перес в 17-тата обиколка. Нидерладнецът използва DRS и се справи със своя съотборник на правата „Кемъл“, като преди това завъртя най-бързата обиколка. Сайнц пък получи информация са дъжд и каза по радиото, че вече има паднали капки в 15-ти завой.

В 21-вата обиколка Верстапен обяви, че на Спа вали все по-силно. В същото време Строл влезе в бокса и се върна на пистата с меки сликове. Верстапен остана начело след преполовяването на състезанието в Белгия. Зад него бяха Перес, Льоклер, Хамилтън, Алонсо, Ръсел, Гасли, Цунода, Окон и Албон. На трасето продължаваха да падат капки дъжд. По-назад Ръсел и Норис си пробиваха път с меки гуми.

Верстапен остана начело в следващите няколко обиколки в Гран при на Белгия. Втори бе Перес. Трети се движеше Льоклер, следван от Хамилтън, Алонсо, Ръсел, Норис, Строл, Цунода и Албон. В същото време Карлос Сайнц се прибра в бокса на Ферари.

Хамилтън направи втори питстоп в 28-мия тур и се върна точно зад Алонсо. Льоклер спря обиколка и по-късно и се върна точно пред британеца. В челото Верстапен водеше с повече от 9 сек. пред Перес, който също направи питстоп. Двукратният световен шампион смени гуми в обиколка №31

Верстапен продължи да води с напредване на надпреварата на Спа. Пилотът на Ред Бул водеше с повече от 10 сек. спрямо Перес и се оплака от скоростта на вятъра. Трети и четвърти се движеха Льоклер и Хамилтън. Пети бе Алонсо, следван от Ръсел, Норис, Строл, Цунода и Окон.

До края на Гран при на Белгия не настъпиха промени в челото. По този начин Верстапен спечели осма поредна победа за годинта и трета поредна на Спа. Втори и трети останаха Перес и Льоклер. Четвъти и пети се класираха Хамилтън и Алонсо. Шестото място бе заето от Ръсел. Място в зоната на точките намериха още Норис, Окон, Строл и Цунода.