Начало Избрани Хюлкенберг ще стартира надпреварата на Спа от бокса

Хюлкенберг ще стартира надпреварата на Спа от бокса

102
0
Нико Хюлкенберг, Хаас
Нико Хюлкенберг, снимка Хаас

Нико Хюлкенберг ще стартира надпреварата на Спа от бокса. Пилотът на Хаас получи нова задвижваща система в своя болид, която е над допустимия лимит. Така той ще започне състезанието за Голямата награда на Белгия от изхода на питлейна.

Хюлкенберг така или иначе се класираше последен на стартовата решетка в днешната надпревара на Спа. Опитният германец даде последно време заради грешка на неговия екип в първия сегмент от квалификацията в петък

Хюлкенберг имаше технически проблеми във вчерашната спринтова квалификация. Състезателят на Хаас така и не записа време в сесията и потегли последен в спринта. В крайна сметка той финишира на 17-то в кратката надпревара на изсъхващото трасе.

От Хаас избраха стратегическия вариант да добави нови компоненти към сегашния хардуер на германския пилот. Американският отбор така или иначе няма какво да губи. В болидът на Хюлкенберг бе сложен предоставен пети двигател с вътрешно горене, пети турбокомпресор, пети MGU-H, пети MGU-K и трети елемент от контролната електроника.

Хаас също подменил предавателните кутии и други части в колата на Хюлкенберг. Тук се включват компонентите за смяна на предавките и спомагателните компоненти.

„Елементи на силовите агрегати надвишават допустимия брой за шампионата през 2023 г.“, се казва в доклад на доклада на стюардите. „Това е нарушение на член 28. 2 и се наказва с преместване назад на решетката. Използвани са компоненти на трансмисията и спомагателни компоненти, които надвишават разрешения брой за шампионския сезон през 2023 г. Това е нарушение на член 29. 2 и се наказва с преместване назад на решетката.“

„Елементите на силовия агрегат, трансмисията и спомагателните компоненти са били променени без предварителното одобрение на техническия делегат в закрития парк. Това не е в съответствие с член 40.3 и член 40. 9 от спортния правилник на ФИА за F1. Следователно състезателят [Хюлкенберг] трябва да започне състезанието от питлейна.“

Хюлкенберг бе един от много пилоти, които се оплака от лошата видимост по време на вчерашния спринт. Според него, пръските зад автомобилите продължават да стават все по-лоши след използването на автомобили с граунд ефект.

„Бих казал, че тези автомобили с граунд ефект са го влошили. Никога не съм знаел, че е толкова лошо“, каза Хюлкенберг.

„Трябва да гадаеш,  да се надяваш да не се случи нещо и да търсиш мигащите светлини. Но в един момент пръските стават толкова гъсти, че просто губите представа за това нещо. Така че, да, не е страхотно“, добави пилотът на Хаас.

Другият пилот на Хаас Кевин Магнусен потегля 16-ти в днешната Гран при на Белгия. Датчанинът бе преместен с три позиции назад заради наказание от стюардите.