Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цунода с 3 места назад на грида, без санкция за Строл, Сайнц...

Цунода с 3 места назад на грида, без санкция за Строл, Сайнц с предупреждение, глоба за Ферари

1984
0
Юки Цунода
Юки Цунода; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Иван Тенчев, Зандвоорт. Юки Цунода (Алфа Таури) получи наказание преместване с три места назад на стартовата решетка за Гран при на Нидерландия заради това, че попречи на Люис Хамилтън по време на квалификацията на пистата Зандвоорт. Ланс Строл (Астън Мартин) също бе разследван за това дали не е забавил пилота на Мерцедес. Канадецът обаче се размина със санкция.

„Цунода е на изсъхналата състезателна траектория на излизане от 13-ти завой. Той подготвя бърза обиколка, но не е ускорил достатъчно и затова попречва на Хамилтън.“

„Цунода обясни, че е бил изпреварен от друг автомобил и е решил да поддържа по-ниска скорост, за да запази разликата. Стюардите смятат, че е можел да се придържа извън състезателната траектория. Поради това и препречването е можело да се избегне“, гласи решението за пилота на Алфа Таури.

Квалификацията бе истинско разочарование за мен, тъй като не напаснахме нещата. Отборът свърши добра работа, извеждайки ме до Q2. Според мен колата имаше скорост да стигне Q3. Не мисля, че използвах максимално потенциала ѝ. Условията на пистата бяха наистина трудни. На много места попаднах в трафик, но това е едно и също за всички по трасето. Това е положението“, заяви Цунода.

В случая със Строл стюардите отбелязаха, че пилотът на Астън Мартин е бил в подготвителна обиколка, а Хамилтън – в бърза.

„Между десети и 12-ти завои Строл пропуска няколко състезатели. После ускорява за следващия си тур достатъчно. Скоростта му във връхната точка на 13-ти завой е подобна на болидите в бърза обиколка. При излизането от кривата обаче няма инерция и попречва на Хамилтън. Поведението му обаче не попада в графата „ненужно препречване““, се обяснява в решението.

Карлос Сайнц пък получи предупреждение за инцидента с Оскар Пиастри. Пилотът на Ферари бе разследван за опасна маневра и избутване на съперника от Макларън от пистата. Скудерията бе глобена с 5000 евро заради това, че от питуола не са предупредили навреме Сайнц

„Излязох от питлейна, а те не ми казаха, че Пиастри идва. Мисля, че беше в загряваща обиколка, така че не беше чак такъв проблем. При водния спрей на трасето в огледалата не се вижда. На практика си сляп и ако не ти съобщят по радиото, много трудно виждаш каквото и да е“, обясни Сайнц.

„Надявам се да не съм му попречил прекалено – в крайна сметка той преодоля и Q2, стигна до Q3. По принцип стюардите са малко по-благосклонни в такива случаи. Истината е, че направихме почти перфектна квалификация. Кола, която бе на ръба да не влезе в топ 10, е на шесто място“, каза още испанският пилот на Ферари.