Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Насим Рула с първа победа в БгФ1 ГП на Италия

Насим Рула с първа победа в БгФ1 ГП на Италия

261
0

Насим Рула от отбора на Braking Point Racing спечели състезанието на пистата Монца в Българския Формула 1 Шампионат. Това е първа победа за пилота от Алжир и неговия отбор този сезон. Втори и трети завършиха Иван Леонов (NetRex GP) и Иван Иванов (Sparta Racing Team), които водеха ожесточена битка през цялото състезание.

Квалификацията започна по фантастичен начин за Леонов, който излезе първи на пистата и записа най-добро време още при първия си опит

След първите опити, разликите бяха изключително близки. Първите 3-ма бяха в рамките на 0.1 сек., което предсказваше страхотна битка. В самия край на сесията, дойде атаката на Иван Леонов, който записа време от 1.20.838. Това време се оказа недостижимо за неговите конкуренти. Неговия претендент за титлата – Иван Иванов записа второ време с над 0.2 сек. разлика. Трети резултат записа победителят от ГП на Австрия – Николай Караколев, който отново показа страхотна скорост. Четвърти с изоставане от над 0.6 сек. остана Насим Рула, а пети Ростислав Анастасов. Вторият в класирането при пилотите – Самуил Иванов остана едва 10-ти на 1.5 сек. изоставане. Това беше най-слабата негова квалификация за него от началото на сезона.

Спринтовата надпревара беше спечелена от Иван Леонов по много доминиращ начин, откъсвайки се на повече от 6 секунди пред завършилия втори Насим Рула. Насим водеше ожесточена битка по време на цялото спринтово състезание с Иван Иванов и Николай Караколев. В крайна сметка, Насим завърши втори. Трети се класира Иван Иванов, който успя да изпревари Караколев буквално метри преди финала. Самуил Иванов успя да спечели 3 позиции и финишира 7-ми, което го нареди на първа редица за основното състезание, заедно с Петър Николов, който щеше да стартира първи.

В началото на основното състезание най-добър старт от лидерите направи Самуил Иванов, който поведе пред Ростислав Анастасов и Петър Николов. Иван Иванов се изкачи до 5-та позиция, а Насим Рула до 6-та. Лидерът в шампионата Леонов подходи търпеливо на старта и остана 8-ми. Караколев започна да си пробива път напред и стигна до трета позиция.

По-назад в колоната Леонов започна своята атака и успя да изпревари 3 коли за една права, което го изкачи до 4-та позиция, а зад него плътно бяха Насим Рула и Иван Иванов. Алжирският пилот успя да се справи с Леонов и Караколев и започна преследване на лидера. Преди първите спирания в бокса – Иван Иванов успя да изпревари пилотите пред себе си и да поведе. Първи в бокса за смяна на гуми спря Насим Рула, който с този ход успя да изгради голяма преднина пред Иванов и Леонов и така да контролира темпото си до финала.

След спиранията в бокса сякаш болида на Braking Point Racing имаше по-добрата скорост с по-твърдите гуми и с контролируемо темпо успя да запази достатъчна преднина пред Леонов и Иванов. Двамата Ивановци се бориха със зъби и нокти за втората позиция, което им попречи да погледнат към победа. В крайна сметка Леонов надделя и се качи на второто място на подиума. Четвърти финишира Николай Караколев, а Самуил Иванов завърши едва 8-ми след проблеми с работата на болида му и грешки от негова страна.

След състезанието Насим Рула заяви, че е настроил колата си за гумите C2 (Твърди), като след спирането си в бокса е разполагал с фантастичен болид, което му е помогнало да спечели.

Иван Леонов пък заяви, че се е подготвил отлично за този старт, но е останал изненадан от издръжливостта на гумите на Рула и от възможността да поддържа постоянно темпо през целия стинт

Призна си, че Насим е бил по-бърз от него.

Иван Иванов сподели, че колата му се е чувствала фантастично с Медиум гумите (C3), но след спиранията в бокса и поставянето на гуми Хард (C2), колата му буквално е спряла да работи и е загубила темпо. „Тези гуми просто не искаха да работят!“ – коментира Иван Иванов след фианала на надпреварата.

Следващото състезание от шампионата на БгФ1 ще бъде на 24-ти Септември (неделя) и ще се проведе на пистата Сузука (Япония).

Не пропускайте да ни гледате в нашия Twitch канал – https://www.twitch.tv/cukambg/ от 20:30ч.

Регистрациите за записване в шампионата на БгФ1 са отворени през целият сезон. Повече информация можете да намерите на сайта на шампионата или в нашия Дискорд сървър.