Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Какво искате? Да дадем на Ред Бул гуми, с които да спечелят...

Какво искате? Да дадем на Ред Бул гуми, с които да спечелят шампионата ли, попита Хембри

30
0
гуми,Пирели

Пирели могат да върнат процесуалните надпревари, ако феновете настояват, заяви моторспорт шефът на компанията Пол Хембри след поредица критики от отбори и пилоти във Формула 1 относно сериозното износване на гумите през сезон 2013 г. Ред Бул и Мерцедес бяха сред най-недоволните на финала на Гран при на Испания, а собственикът на шампионския тим от Милтън Кийнс Дитрих Матешиц дори се срещна с Бърни Екълстоун на Каталуния. Австрийският милиардер, като и шефът на борда на екипа от Бракли Ники Лауда, заявиха, че Гран при вече не е спорт заради пазенето на гумите.

При това положение Хембри защити Пирели и продуктите им. Той многократно обясняваше през последните години, че италианската компания работи според молбата на екипите от F1 и че с тях се провеждат непрекъснати консултации – както преди създаването на гумите, така и през сезона. За последния старт – в Барселона – сместа хард например бе нова (подобна на миналогодишната), а след състезанието на Каталуния се планират допълнителни промени, които да са готови навреме за старта на Силвърстоун в края на юни.

Какво искате? Помолиха ни да направим гуми, с които надпреварите да са като Канада през 2010 г. и да има два-три бокса на състезание. Знам, че някои от вас искат да карат с по един бокс на надпревара и гумите да не са фактор – това са процесуалните бягания, в които позицията на грида е и финалното място, ако това се желае от един старт. Но какво да направим? Кажете ни, ще го сторим. Ситуацията наистина е странна, освен ако желанието ви не е да дадем такива гуми на Ред Бул, че да им помогнем да спечелят шампионата, а в момента изглежда точно това е случаят. Според мен нещата са доста ясни. Има един отбор, който би имал полза от промяна и това са те – заяви Хебри.

След Гран при на Каталуния той призна, че четири пита в надпревара са прекалено много. В същото време обаче отбеляза, че толкова много боксове са правени само веднъж преди това състезание и през останалата част на настоящия сезон не би трябвало да има такава деградация.