Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Насим Рула с победа в БгФ1 ГП на Белгия

Насим Рула с победа в БгФ1 ГП на Белгия

262
0
БгФ1

Насим Рула от отборът на Braking Racing Point спечели победата в 10-ия кръг от Българския Формула 1 Шампионат. Пистата Spa-Francorchamps предостави на зрителите истинско зрелище и битка до последните завои на финалната обиколка. Втори, след лидерство в по-голямата част от надпреварата, завърши Иван Леонов, който финишира на по-малко от секунда зад победителя. Последното място на подиума зае Иван Иванов, който избра алтернативна стратегия с 1 стоп. Проблеми обаче с изостаналите болиди, го лишиха от шанса да се бори с първите двама за победата в състезанието. Самуил Иванов, завърши четвърти, губейки 3 точки спрямо основния си конкурент за завършване на второто място в шампионата Иван Иванов.

Квалификацията беше спечелена от Ростислав Анастасов. Пилота на Oracle Apex Racing успя да запише време 1:43.539 с гуми C3. Втори на 0.040 сек. изоставане остана Иван Леонов, който допусна известни неточности и не успя да събере най-добрите си сектори. Трети щеше да стартира Самуил Иванов, четвърти Иван Иванов, а едва пети беше Насим Рула. Интересно беше представянето и на завърналият се шампион за сезон 2012 – Христо Ичов. Той остана далеч от най-бързото си време, записано в свободните тренировки и остана 7-ми.

Стартът на състезанието започна по страхотен начин за Ростислав Анастасов, който успя да запази своята първа позиция. Насим Рула пък успя да се справи с 3-ма пилоти в първите завои и зае втора позиция. Най-големият губещ се оказа Иван Леонов, който загуби две места в колоната и остана зад Самуил Иванов.

В края на първата обиколка Насим се справи с Анастасов и поведе в състезанието, а Леонов използва предимството на по-ниското челно съпротивление на болида си, който развиваше по-висока скорост на правите и изпревари съотборника си Самуил с лекота.

Във втора обиколка Леонов се справи лесно с Ростислав и дори пробва атака срещу Насим Рула, която обаче се оказа неуспешна. Най-голямо впечатление правеше изключителната скорост на правите на болида на NetRex Grand Prix и липсата на такава в завоите. Тази настройка на болида изглежда, че даваше страхотни шансове на Иван да изпреварва съперниците си на правите. Подобна настройка забелязахме и в болидите на Sparta Racing Team, които също като Леонов бяха избрали настройка за висока скорост на правите.

Постепенно Николай Караколев започна да вдига темпото и се изкачи до 4-та позиция, изпреварвайки Самуил Иванов. Първите двама успяха да се откъснат, разменяйки си най-бързи обиколки. Отзад, битката за третото място беше изключително вълнуваща, 5 болиди от 3 различни отбора се бориха за това кой да започне преследване на лидерите.

Удар между съотборниците от Oracle Apex Racing, доведе до отпадане на Анастасов. Иван Иванов се възползва най-много от това, изпреварвайки Ичов, Анастасов и Караколев. Това позволи на пилота на Sparta Racing да атакува и Самуил, позволявайки му да спечели третата позиция. Христо Ичов напомни на най-добрите си години и изпревари с лекота младия Самуил Иванов, показвайки на всички, че не е забравил как се кара.

Дойде време и за първите спирания в бокса. Първи в бокса в 8-ма обиколка влезе Иван Леонов, който постави по-твърдият тип гуми C2. Една обиколка по-късно дойде спирането за смяна на гуми и на лидерът в състезанието – Насим Рула, който изгуби позиция от Леонов на пистата.

На пистата останаха двамата пилоти на Sparta Racing, преследвани от Николай Караколев. По всичко изглеждаше, че тяхната стратегия щеше да е с 1 стоп, което означаваше по-дълго оставане на пистата и дълъг стинт с по-твърдите гуми. Леонов и Рула вървяха в пакет, изпреварвайки Николай Караколев. В 13-та обиколка, алжирският пилот се справи отново с Леонов и така си върна загубената позиция.

Пилотите на Sparta Racing спряха в бокса за първи и последен път в 15-та обиколка.

Битката за победата далеч не беше предрешена и Леонов притисна и изпревари Рула в 16-та обиколка. Изненадващо, но първи в бокса отново влезе пилотът на NetRex GP, за второто си и последно спиране, като той излезе на 3-та позиция зад Рула и Иванов. Инцидент между Иван Иванов и Андрей Митров провалиха състезанието на първия, губейки второто място от Леонов. При връщането си на пистата Андрей Митров удари и Иван Леонов, който се оплака след края на състезанието, че е имал повреди по предното си крило.

Насим също спря в бокса и излезе на пистата зад Леонов и Иванов, изоставайки на около 3 секунди зад лидера в надпреварата. В 23-та обиколка по-новите гуми на Насим дадоха резултат и той направи блестяща атака срещу Иван Иванов, спечелвайки втората позиция. И докато Леонов изглеждаше, че водеше убедително, се получи срив в неговите гуми, повлиян от по-ранното му спиране в бокса.

Насим успя да настигне и атакува Леонов в последната обиколка, изпреварвайки го, излизайки от очертанията на пистата, спорен момент, който предстои да бъде проверен от стюардите. В крайна сметка предварителните резултати са следните: Рула, Леонов, Иван Иванов.

По този начин Леонов увеличава преднината си в класирането при пилотите, както и NetRex Grand Prix при отборите. Въпрос на време е в следващото или в по-следващото състезание те да се окичат с титлите при пилотите и отборите, което ще бъде напълно заслужено, предвид постоянството, което имат през целия сезон.

Следващото състезание ще бъде на пистата COTA за ГП на САЩ и ще се проведе на 22 октомври. Това е нова писта за БгФ1, която ще изправи пред огромно предизвикателство всички отбори и пилоти. Очакваме Ви отново на 22 октомври в 20:30ч. в нашия Twitch канал – https://twitch.tv/cukambg