Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Предстои последен кръг на БгФ1 2023 – ГП на България

Предстои последен кръг на БгФ1 2023 – ГП на България

259
0

Специално изградената писта за шампионата на БгФ1 край Варна, ще бъде домакин на последния кръг за сезон 2023 – ГП на България.

Сезон 2023 беше изпълнен с много вълнуващи надпревари и драми в последните обиколки. Сезон, спечелен напълно заслужено от най-постоянния пилот в БгФ1 в последните години Иван Леонов.

След напускането на отбора на Sparta Racing Team през миналия сезон, Леонов реши да поеме по напълно нов път с нов отбор и проект пред себе синаречен NetRex Grand Prix.

След като прекара по-голямата част от кариерата си в Спарта, въпросите бяха много, като най-същественият беше – ще успее ли Леонов без Спарта?

Привличайки талантливия млад талант Самуил Иванов до себе си, двамата пилоти не оставиха никакъв шанс на конкуренцията до края на първата част от шампионата. Резултатите го показват, като NetRex GP доминираха в по-голямата част от сезона.

Преди последния кръг те водят с 227 точки пред шампионите от последните три сезона – Sparta Racing Team. Трети на само 25 точки са Oracle Apex Racing, като битката за второто място далеч не е решена.

Последните надпревари ни доставиха истинско зрелище, а нервите на пилотите достигнаха връхната си точка.

Случи се и нещо, което едва ли можехме да си представим – трикратният шампион Иван Леонов, стартирайки от 7-ма позиция в ГП на Бразилия, водейки битка за победата през цялото състезание срещу Насим Рула, изпреварвайки го в последната обиколка и натрупвайки преднина от близо 1 секунда – допусна грешка в момент, в който всички го поздравяваха за силното каране и за заслужената победа.

Грешката на Иван Леонов в последния завой, в последната обиколка от състезанието, позволи на Насим Рула да грабне победата в ГП. Завъртането на Леонов му коства не само победата. Той загуби и подиума, тъй като Иван Иванов и Самуил Иванов не бяха много по-далеч назад. Така Насим Рула постигна своята трета победа в БгФ1 за сезон 2023. Втори завърши Иван Иванов, а трети Самуил Иванов.

По този начин битката за това кой ще бъде вицешампион в БгФ1 през 2023 г. остана жива. Самуил води със само 3 точки спрямо Иван Иванов, а Насим Рула изостава на 18 точки от втората позиция.

Домакин на последния кръг от БгФ1 ще бъде пистата Варна. Писта, създадена специално от организатора на шампионата още през далечната 2010 година. През миналия сезон, пистата претърпя подобрения. Трасето беше преасфалтирано, с цел да се намалят неравностите, с които участниците трябваше да се справят в миналото. Бяха добавени и нови DRS зони, които вече са три на брой.

Пилотите имаха по-малко от седмица за подготовка. Натоварената програма и липсата на достатъчно време за тестове, ще даде предимство на пилотите, които успяват да се приспособяват по-бързо към нови условия и трасета.

Изключително важна ще бъде работата с гумите, като тук се очертава деградацията им да бъде много по-висока, заради комбинацията от различни типове завои.

Какво да очакваме от ГП на България в БгФ1?

До момента на тестовете няма ясно изразен фаворит. Разликите изглеждат много близки. По-голямата част от пилотите са заложили на тестове с повече гориво и съответно по-дълги стинтове от обиколки.

С оглед на доминацията, която показва Иван Леонов в състезателно темпо, всеки ще се опита да се сравнява именно с него и да го победи. Не трябва да отписваме и Насим Рула, който набра скорост във втората половина от сезона, записвайки три победи.

Самуил Иванов показа страхотна скорост в ГП на Мексико и заслужено спечели. Ще бъде интересно дали ще успее да издържи на напрежението, на което ще бъде подложен от Иван Иванов. Очаква се и включването на шампиона за сезон 2012 – Христо Ичов. Той спечели квалификацията в ГП на Бразилия и завърши трети в спринтовата надпревара, показвайки на всички, че не е забравил как се кара.

Пилотите на Oracle Apex Racing изглеждаха изгубени в ГП на Бразилия, където имаха малшанс. Ростислав Анастасов отпадна, а Караколев допускаше грешки през цялата надпревара. Предвид силното им представяне в ГП на Мексико, не бива да ги изключваме от уравнението за първите позиции. Все пак, те заемат третото място при отборите, борейки се за втората позиция в шампионата.

Големият въпрос, който ще се реши в това състезание е кой ще завърши втори в крайното класиране при пилотите? Самуил Иванов или Иван Иванов? Ще бъде интересно да видим дали Иван Леонов и Христо Ичов ще помагат на своите съотборници? Или просто ще гонят победата на всяка цена? Отговорите на всичките тези въпроси ще научим на 26 ноември (неделя), когато предстои ГП на България в БгФ1. Започваме в 20:30 часа, не пропускайте да ни гледате на живо в Twitch.tv канала на шампионата – https://twitch.tv/cukambg.