Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас се надява на един чист и безпроблемен състезателен уикенд в Сузука

Ботас се надява на един чист и безпроблемен състезателен уикенд в Сузука

194
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас, снимка Заубер

Валтери Ботас сподели какви са очакванията му за Гран при на Япония. Пилотът на Заубер се надява на един чист и безпроблемен състезателен уикенд на Сузука. Ботас също така е оптимист, че екипът е разрешил проблемите при спиранията в бокса.

Ботас изживя доста трудно начало на сезона. Опитният финландец не спечели нито една точка от първите три старта.  В Бахрейн и Австралия той беше забавен в бокса заради проблеми при обслужването на автомобила от механиците. В резултат на това Ботас загуби много време и изпусна възможността да се бори за по-силен резултат. Случилото се в бокса беше разследвано от стюардите, които наложиха глоба от €5000 на отбора

Заубер се извини на своите пилоти заради случилото се в последния старт в Мелбърн. Швейцарският отбор обеща да направи разследване и да установи причините за проблема при питстопа на Ботас.

Този уикенд F1 се насочва към Гран при на Япония и пистата Сузука. Състезанието в страната беше изместено с няколко месеца по-напред в сравнение с традиционната си дата в началото на есента.

Ботас има добри спомени от Япония. Пилотът на Заубер спечели надпреварата на Сузука през сезон 2019. Година по-рано той записа първия си подиум на уникалното японско трасе. Сега той няма възможността да се бори за толкова силни резултати и се надява да финишира в местата около топ 10.

„Винаги е страхотно да се състезаваш в Сузука. Това е една от най-емблематичните писти в календара и моя любима. Имам страхотни спомени от състезанията тук – една победа и много други добри представяния. Атмосферата тук е невероятна не само на пистата. Страстта на феновете е несравнима и още повече ти се иска да направиш добро шоу за тях. Това със сигурност ти дава много допълнителна мотивация за уикенда“, сподели Ботас.

„Ако погледнем назад към Австралия, никога не е приятно да се върнеш с празни ръце от състезание, особено след като там показахме истински потенциал и можехме да спечелим няколко добри точки. Във всеки случай това вече е в миналото. Имаме нова възможност да се изправим на крака този уикенд.  Вярвам, че състезателното ни темпо беше наистина окуражаващо“, продължи пилотът на Заубер. „Всички сме наясно с работата, която се върши зад кулисите, за да разрешим проблемите с питстоповете ни. Надяваме се скоро да видим резултати от това нещо. Също така сме готови да въведем някои подобрения тук, така че с нетърпение очаквам да се върнем на пистата и да направим по-голяма крачка напред“, завърши Валтери Ботас.

Другият пилот на Заубер Гуаню Жу се включи в последните две издания на Гран при на Япония. Китайският състезател също харесва пистата Сузука и се надява да запише добър резултат 

„За мен като пилот Сузука е една от най-добрите писти за състезания. Радвам се, че отново съм тук. Състезавам се за трети път на тази историческа писта. Нямам как да не си спомня за великите състезания, които са се провели тук, за решителните моменти в шампионата и за големите моменти, които си гледал по телевизията като дете. Публиката в Япония също е много специална. Подкрепата и отдадеността на феновете по трибуните и извън падока е нещо, което усещат не само пилотите, но и всички членове на отбора“, каза Жу.

„Искам да направя добро състезание тук. Мелбърн не мина според очакванията ни. Затова се прeгрупирахме като отбор и сега сме мотивирани да се възстановим. Знаем, че все още имаме работа за вършене както на пистата, така и извън нея. Като важен положителен факт мога да посоча, че състезателното темпо, което показахме в Австралия, изглеждаше доста конкурентно.“

„Готов съм да работя върху това да извлечем максимума от нашия автомобил. Ако успеем да заемем благоприятни места на стартовата решетка и да направим чист старт, тогава имаме шанс да се справим и да се целим в място, което дава точки“, добави пилотът на Заубер.