Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели иска да постави трудна задача на отборите

Пирели иска да постави трудна задача на отборите

43
0
Пирели, Пол Хембри
снимка: Пирели

След края на зимните тестове една дума присъстваше във всички прес съобщения на отборите – гумите. И през тази година продуктите на Пирели изглежда ще играят основна роля борбата за титлите. Те отново бяха променени, като освен, че смесите станаха по-меки, бяха променени и конструкциите. Според предвижданията и след направените изпитания това доведе до 0,5 сек. по-добри времена на обиколка, но заради изненадващо ниските температури в Испания износването бе значително. Невъзможността гумите да достигнат на време оптимални температури водеше до образуването на грейнинг. Хората от Пирели не смятат, че подобни проблеми ще има през сезона, въпреки че супер меката смес започна да се износва неконтролируемо още след половин обиколка.

Подобна картина доведе до предположения, къде на шега, къде съвсем сериозно, че в Мелбърн може да се стигне от седем до десет стопа. Поне до момента нещата изглеждат почти като лотария и се очаква, че е възможно да се развият като в началото на миналата година, когато в първите седем състезания имаше седем различни победителя.

„Не мисля, че ще видим подобен сценарии“, заяви Пол Хембри пред германската информационна агенция dpa по повод предвиждането за седем до десет стопа. „Разбира се зрителите биха искали повторение на миналата година, когато в началото бе почти невъзможно да се предвиди, кой ще победи. Малко вероятно е обаче нещата да се повторят и да видим толкова различни победители в първите няколко състезания. Предимството сега е, че нямахме сериозни промени на правилата. Така че новите коли имаха една стабилна база от 2012 г. Сега отборите разбират много по-добре своите коли и знаят, как да ги настроят, за да накарат гумите да работят. Сигурен съм, че много бързо ще установят, как да извадят максимума от гумите.

Отборите няма от какво да се оплакват, реалността е, че предизвикателството е еднакво за всички. Задачата на инженерите е, да разберат, как да направят колите си по-бързи от останалите. Те искаха да имат равен шанс. Смятаме, че им го даваме, така че не се впечатляваме от критиките. В края на миналия сезон бяхме критикувани за това, че някои състезания могат да станат прекалено скучни. Знаехме, че ако не променим нещо, през тази година това наистина можеше да стане. Надяваме да сме поставили трудна задача пред отборите и в резултат на това да се получат интересни състезания.“