Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бърни Екълстоун и Жан Тод се срещат днес

Бърни Екълстоун и Жан Тод се срещат днес

58
0
Бърни Екълстоун,Жан Тод

Управляващият търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун и президентът на ФИА Жан Тод ще се срещнат днес, за да обсъдят все още неподписания договор Конкорд, съобщи немското издание Ауто Мотор унд Шпорт. Предишното споразумение изтече в края на 2012 г., а новото – макар и договорено по принцип – така и не е парафирано окончателно.

Екълстоун посочи наскоро, че на него лично не му е нужен договор, тъй като така или иначе има търговски споразумения с отборите от Формула 1. Проблемът в случая е, че ФИА администрира спорта и може да променя правилата – нещо, което със сигурност не би се понравило на екипите.

Според последните договорки на трите страни начинът на предложение и приемане на нови правила бе променен, но той все още не е узаконен заради липсата на Конкорд. И ако Екълстоун това не го вълнува, то отборите никак не са безразлични към участието си в този процес. За тях положението е още по-сложно заради липсата понастоящем на комисия за Формула 1 към световната федерация, която по принцип има вето върху направени предложения за промени.

Според публикацията в немското издание има няколко теории за това защо Конкорд-ът така и не бе подписан досега. Смята се, че може би Екълстоун пази поста си. Нов договор би уредил взаимоотношенията между собственика на търговските права (CVC Кепитъл Партнърс), ФИА и отборите до 2020 г., а в CVC от доста време не са доволни от скандалите около англичанина. От доста време се говори, че му търсят заместник. В момента обаче Бърни им е необходим, за да се осигури дългосрочното бъдеще на инвестицията им и това го пази.

Според други слухове Екълстоун се опасява от това, че във федерацията проучват варианти как да се включат по-активно в търговската дейност на Формула 1. Твърди се, че на площад „Конкорд“ в Париж се правят изследвания за методи, по които ФИА би могла да участва в определяне цените на билетите например. Подобно нещо определено не би допаднало на Екълстоун, който досега контролира на практика еднолично приходите в спорта. Той с неохота се съгласи да разпределя между отборите по-висок процент от парите (63%), така че едва ли има желание за повече отстъпки.