Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер: Фред има ясна визия какво иска да постигне, Васьор: Всички в...

Льоклер: Фред има ясна визия какво иска да постигне, Васьор: Всички в тима допринасят за резултатите

2381
0
Фредерик Васьор
Фредерик Васьор; снимка: Ферари

Фредерик Васьор има ясна визия за това какво иска да постигне във Ферари и как да го стори, заяви Шарл Льоклер след победата си в Монте Карло. Монегаскът коментира също така, че винаги е бил съгласен с позицията на шефа на Скудерията. Васьор пое ръководството на легендарния италиански отбор в началото на 2023 г. след напускането на Матия Биното.

„Нямам никакви съмнения по отношение на Фред. Това е мнението ми от първия ден, когато той дойде в тима – че разполага с всичко необходимо, за да върне екипа към позициите, на които този отбор принадлежи, а това означава да се бори за шампионата“, сподели Льоклер

„Васьор има изключително ясна визия за това какво иска как да постигне и как да го стори. Не си губи времето, което определено е негова силна страна и според мен визията му е наистина добра. Често разговаряме как иска да постигне тези цели. Винаги съм бил наясно и напълно съгласен с начина, по който иска да промени нещата, за да стигнем дотам, докъдето искаме. Не се съмнявам, че той е правилният човек и че помага на тима“, каза още Льоклер.

На пистата Имола Джок Клиър също посочи лидерската роля на Васьор като катализатор за напредъка на Ферари.

„Истинският лидер дава на хората увереност да взимат по-рискови решения. Честно казано, това е силната страна на Фред. Той прави всичко възможно да улесни работата. Да даде на хората увереността да кажат: „Не, ще пробваме нещо различно. Дори да се обърка, поне ще сме научили нещо“. Смятам, че това се забелязва откакто Фред е в тима, както и че на екипа му харесва това положение“, обясни шефът на академията на Ферари.

„Хората не се страхуват да пробват нови неща освен ако не си мислят: „О, боже мой, ще ми стоварят цялата вина за това“. Настоящата гледна точка е, че можем да учим много по-бързо ако рискуваме.“

„Този фактор може да се окаже решаващ за всички отбори, опитващи се да настигнат Ред Бул. На Ред Бул не им се налага да рискуват“, допълни треньорът на Льоклер във Ферари.

След успеха в Монако и двойния подиум в княжеството Васьор събра целия тим на Ферари в Маранело.

„Казах им, че продължавам да твърдя, както винаги, че посланието е едно и също: всеки един от тях е част от разликата в представянето. Всеки човек в компанията има ключова роля. Тук не става дума само за хората, свързани директно с представянето на пистата. Става дума за абсолютно всички. Производство, ускорено производство, контрол, качество – всеки един член на екипа е фактор в промяната на трасе“, обясни шефът на Скудерията.

„Казах им, че те са причината за резултатите – когато не са толкова добри, но и когато печелим. Трофеят е следствие от тяхната работа. Те го заслужават повече от когото и да е другиго“, допълни Васьор

Въпросът след две победи на Ферари в осемте старта от началото на сезон 2024 във Формула 1 е дали SF-24 ще върви силно на всякакви писти до края на сезона.

„Ако погледнете последните три надпревари – Маями, Имола и Монако, то това са различни конфигурации с различен асфалт и на всички тях бяхме на разлика до десета от секундата. Не искам да казвам, че доминирахме в Монако, но цялостната картина сочи, че сме в рамките на 0,1 сек. Бих казал, че в момента вероятно това е потенциалът на колата. Характеристиките на пистата в Канада са малко странни – има нискоскоростни завои, много бордюри и секции с висока максимална скорост. Имаме добро чувство преди състезанието там. Вярвам, че последните три старта бяха добра презентация на настоящата ситуация и потенциал. Състезанието в Барселона няма да промени нищо драстично. Пистата там не е такъв индикатор, какъвто бе в миналото“, коментира Васьор.