Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Васьор променил културата на работа във Ферари: Хората не се страхуват от...

Васьор променил културата на работа във Ферари: Хората не се страхуват от обвинения и рискуват по-смело

2819
0
Фредерик Васьор, Ферари F1
Фредерик Васьор; снимка: Ферари

Иван Тенчев, Имола. Фредерик Васьор е променил културата на работа във Ферари, давайки свобода на хората в Скудерията да рискуват повече и така да се учат по-бързо без да се страхуват от обвинения, заяви Джок Клиър. 60-годишният английски инженер в момента оглавява академията на Ферари за млади пилоти и освен това е треньор на Шарл Льоклер. Той коментира и новия пакет за SF-24, за който монегаскът каза, че работи според очакванията на тима.

„Новостите на Имола са органично развитие на колата. Ние знаем по какъв път върви болидът ни от началото на сезона, защото сме избрали развойната програма и я изпълняваме. Вече минаха шест надпревари и очевидно сме идентифицирали слабите страни на SF-24. Освен това всички останали работят и се развиват. Ясно е, че има неща, които бихме могли да направим да решаване на проблемите си и слабостите на автомобила. Според мен в по-голяма степен става дума за настройки. Мисля, че все още имаме какво да направим по отношение на реглажите“, сподели инженерът от Ферари.

„Тези две пътеки на развойния процес вървят заедно. Тук имаме по-голям нов аеропакет и същевременно се трудим и по другите аспекти. Следващите новости за SF-24 вече са в процес към производство. А напредъкът ни в голяма степен е признание за Фред [Васьор]. Истинският лидер дава на хората увереност да взимат по-рискови решения. Честно казано, това е силната страна на Фред. Той прави всичко възможно да улесни работата. Да даде на хората увереността да кажат: „Не, ще пробваме нещо различно. Дори да се обърка, поне ще сме научили нещо“. Смятам, че това се забелязва откакто Фред е в тима, както и че на екипа му харесва това положение“, обясни още шефът на академията на Ферари.

„Хората не се страхуват да пробват нови неща освен ако не си мислят: „О, боже мой, ще ми стоварят цялата вина за това“. Настоящата гледна точка е, че можем да учим много по-бързо ако рискуваме. Този фактор може да се окаже решаващ за всички отбори, опитващи се да настигнат Ред Бул. На Ред Бул не им се налага да рискуват“, допълни треньорът на Льоклер във Ферари

В навечерието на уикенда за Гран при на Емилия Романя Льоклер и Васьор опитаха да намалят очакванията относно новостите за болида SF-24. След квалификацията, в която Шарл и Карлос Сайнц останаха зад Макс Верстапен и пилотите на Макларън имаше осезаемо чувство на разочарование. Сайнц повтори казаното от съотборника си, че новият пакет е работил според очакванията. Това означава, че корелацията между данните и изчисленията от симулатора и фабриката и реалните резултати на писта е добра. Испанецът обаче бе доста остър в изказването си относно предварителните очаквания.

„Поради някаква причина всички очакваха едва ли не да летим този уикенд. Видях да се размахват някакви числа, които бяха съвършено нереални. Напредък с една десета от секундата е добре свършена работа от страна на отбора. Не казвам, че прогресът ни е една, две или половин десета, но не е и стойностите, които се обсъждат. И като имате това предвид, то е съвсем ясно, че щеше да е трудно да се направи скок. Особено като се има предвид, че и другите си обновяват автомобилите“, скара се Сайнц.

След като бе помолен да посочи колко точно носи новият пакет на Ферари като стойност Карлос заяви, че не му е разрешено да споделя такава информация

„Казвам ви, че публично обсъжданите числа са непропорционални. Това е достатъчно, за да налучкате „паролата“. И мисля, че болидът е по-добър, отколкото беше в Маями. Има повече аеропритискане, всичко работи добре. Просто не е достатъчно на писта като тази, която не пасва на колата ни. Още в симулатора бях убеден, че тук от Макларън ще са силни, както и – очевидно – Ред Бул“, добави испанският пилот на Ферари.