Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Техническият директор на Ред Бул: Можем да имаме успехи и без Нюи

Техническият директор на Ред Бул: Можем да имаме успехи и без Нюи

1988
0
Пиер Ваше
Пиер Ваше, снимка Ред Бул Контент Пуул

Техническият директор на Ред Бул Пиер Ваше отново коментира темата за напускането на Ейдриан Нюи. Той потвърди, че екипът трябва да продължи работата си и да докаже, че може да се справя добре и без наличието на гениалния дизайнер.

В началото на май стана ясно, че Нюи си тръгва от Ред Бул през следващата година. Британският дизайнер ще напусне, след като прекара близо 20 години в Милтън Кийс. Нюи също така спира да работи за отбора от F1 и се фокусира върху хиперкара RB17.

Нюи е неразделна част от успехите на Ред Бул в F1. Именно под негово ръководство бяха конструирането и разработени седемте болида, спечелили световния шампионат. В момента австрийския тим продължава да доминира в спорта, макар да изпитва известни затруднения в последните стартове

Напускането на Нюи е голям удар за Ред Бул. Но според Кристиан Хорнер, отборът е натрупал сериозен опит и може да се справи и без британския дизайнер. Хорнер вярва, че Ред Бул разполага с много квалифицирани кадри, които ще продължат да създават конкурентни автомобили.

В отговор на решението на Нюи, Ред Бул задържа другите си високопоставени специалист. По-рано тази година тимът поднови договорите на техническия директор Пиер Ваше, главния аеродинамик Енрико Балбо и Бен Уотърхаус. В Монако пък стана ясно, че тимът е успял да задържи и главния инженер Пол Монахан.

Оттеглянето на Нюи означава, че Ваше вече ръководи инженерния отдел на Ред Бул. Французинът призна, че не е бил прекалено изненадан от решението на 65-годишния дизайнер да напусне.

„Познавайки Ейдриан…Всеки знае в този бизнес, че Ейдриан Нюи е голям човек и може би най-успешният инженер във Формула 1“, каза Ваше.

„Мисля, че това е голям ефект за нас, но отборът беше подготвен. Не е като да го очакваме да работи още 20 години. Трябва да изградим добър екип и да се уверим, че сме подготвени за бъдещето. Можем да продължим да имаме успехи и без Нюи“, добави техническият директор на Ред Бул.

Нюи най-вероятно ще продължи кариерата си в друг отбор от F1. Интерес към британеца проявяват почти всички екипи на стартовата решетка. Най-сериозните кандидати за подписа му са Ферари, Астън Мартин и Уилямс

На въпросa дали Нюи няма да липсва толкова много, колкото се твърди, Ваше отговори така: „Трудно е да се отговори със сигурност. Това е нещо, което планираме и за което работим.“

„Бъдещето ще ни покаже. Сега се намираме в конкурентна среда. Както казват хората, другите работят усилено, за да ни настигнат“, обясни Ваше.

„Ние работим усилено, за да останем напред. Сега отборът трябва да го направи. Така или иначе преди това създаването на този автомобил беше екипно. Той не се правеше от само един човек.“

„Бих казал, че сме готови да работим като екип, за да направим автомобила, след като ако един човек напусне. Това е жалко, тъй като е такъв тип човек като Eйдриан, който е от голямо значение за тима.“

„Знаете ли, ние бяхме със сигурност подготвени за това. Смятам, че това е нещо, което трябва да докажем през годината и догодина“, завърши техническият директор на Ред Бул.