Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Ейдриан Нюи напуска Ред Бул

Официално: Ейдриан Нюи напуска Ред Бул

7089
0
Ейдриан Нюи
Ейдриан Нюи; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ейриан Нюи напуска Ред Бул. Това обяви днес отборът от Милтън Кийнс в страниците си в социалните мрежи. Нюи ще си тръгне от Ред Бул в началото на 2025 г. Британският дизайнер също така спира да работи за тима от F1 и ще се фокусира изцяло върху хиперавтомобила RB17.

По-рано тази седмица стана ясно, че Нюи е връчил официално оставката си. Причините за нея е изложил в отделно писмо. Твърди се, че основните са две – влошените му отношения с Кристиан Хорнер и интервю на шефа на Ред Бул в F1 в края на 2023 г. За първото най-голям дял има скандала около Хорнер. Казаното от ръководителя на Ред Бул Рейсинг преди малко повече от пет месеца обаче също не е помогнало. Става дума за интервюто, в което Хорнер заяви, а след това и повтори неколкократно, че отборът от Милтън Кийнс не зависи от прочутия английски конструктор.

„Ейдриан е голяма част от отбора и представянето на екипа ни. Но неговата роля еволюира през годините. Техническият департамент, оглавяван от Пиер Ваше, върши страхотна работа. Те не зависят от Ейдриан. Ние сме изградили екип, който не зависи от един-единствен човек“, заяви Хорнер.

След като Хорнер повтори твърдението си и в началото на тази година, съпругата на Нюи определи заявлението като „глупости“. Наскоро имаше слух, че тя може да подтикне мъжа си да отиде във Ферари – не на последно място и заради това отношение от страна на Хорнер. По време на скандала около шефа на Ред Бул Рейсинг пък имаше информация, че той си е повярвал до степен да смята, че е в състояние да продължи да печели без Нюи, Макс Верстапен и Форд

Според BBC Нюи има оферти от Ферари и Астън Мартин. 65-годишният инженер обмислял предложението на Скудерията, но не се изкушавал от това на отбора от Силвърстоун.

Днес Ред Бул обяви, че Нюи си тръгва в началото на следващата година. По този начин той ще приключи близо 20-годишния си престой в базирания в Милтън Кийнс отбор.

Откакто се присъедини към Ред Бул Рейсинг през 2006 г., визията и техническото ръководство на Ейдриън бяха от решаващо значение за отбора и групата в постигането на забележителни успехи. Екипът спечели седем шампионски титли при пилотите и шест при конструкторите в F1. Ред Бул записа общо 118 победи и 101 полпозишъна, включително полпозишъна и победата на болида STR3 в Гран при на Италия 2008.

„Още от малък исках да бъда дизайнер на бързи автомобили. Мечтата ми беше да бъда инженер в F1 и имах късмета да осъществя тази мечта. В продължение на почти две десетилетия за мен беше огромна чест да играя ключова роля в развитието на Ред Бул Рейсинг от начинаещ отбор до многократен носител на титли“, сподели Нюи

„Сега обаче чувствам, че е подходящ момент да предам щафетата на други и да потърся нови предизвикателства за себе си. Междувременно предстоят финалните етапи от разработването на RB17. Затова до края на престоя ми в екипа ще се съсредоточа изцяло върху него.“

„Бих искал да благодаря на многото невероятни хора, с които работих в Ред Бул по време на пътуването ни през последните 18 години, за техния талант, отдаденост и упорита работа. За мен беше истинска привилегия. Убеден съм, че инженерният екип е добре подготвен за работата по окончателното развитие на автомобила в рамките на четиригодишния период на този регламент.“

„В личен план бих искал да благодаря и на акционерите, покойния Дитрих Матешиц, Марк Матешиц и Чалерм Йовидия за тяхната непоколебима подкрепа по време на работата ми в Ред Бул. Искам да благодаря и на Кристиан Хорнер. Той беше не само мой бизнес партньор, но и приятел на нашите семейства. Също така благодаря на Оливър Минцлаф за неговото управление и на Еди Джордан, мой близък приятел и мениджър“, завърши главният технически шеф на Ред Бул.

Кристиан Хорнер също коментира новината за напускането на Нюи

„Всичките ни най-велики моменти през последните 20 години дойдоха благодарение на Ейдриан. Неговата визия и брилянтност ни помогнаха да спечелим 13 титли за 20 сезона. Той има изключителна способност да създава концепции отвъд F1 и да внася по-широко вдъхновение в дизайна на автомобилите за Гран при“, сподели Кристиан Хорнер.

„Той има забележителен талант да приема промените и да намира най-печелившите области от правилата, върху които да се съсредоточи. Непреклонната му воля за победа помогна на Ред Бул Рейсинг да се превърне в по-голяма сила. Отборът е нещо наистина голямо, което дори покойният Дитрих Матешиц би могъл да си представи.“

„Последните 19 години с Ейдриън бяха изключително забавни. За мен Ейдриан беше беше суперзвезда още след като се присъедини към Ред Бул. Близо две десетилетия и 13 шампионата по-късно той си тръгва като истинска легенда. Той е и мой приятел и човек, на когото ще бъда безкрайно благодарен за всичко, което донесе на партньорството ни. Наследството, което оставя след себе си, ще отеква в залите на Милтън Кийнс. В същото време RB17 Track Car ще бъде подходящо свидетелство и наследство за времето, прекарано с нас“, добави шефът на Ред Бул.

Все още не се знае къде Нюи ще продължи кариерата си. Все повече се говори, че британецът ще се присъедини към Ферари. В Италия дори твърдят, че той вече се е срещнал с директора на Скудерията Фредерик Васьор в Лондон.