Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Австралия се надяват на по-ниски разходи за кръга си от F1

В Австралия се надяват на по-ниски разходи за кръга си от F1

25
0
Албърт парк,Гран при на Австралия

Правителството на щата Виктория в Австралия се надява да успее да свали разходите по организирането на кръга от Формула 1, провеждащ се на пистата Албърт парк в Мелбърн. Усилията на властите са насочени в тази посока, за да се намали тежестта върху бюджета. Скорошна публикация във вестник Мелбърн Хералд Сън разгоря отново спора в региона има ли смисъл от това състезание, като се вземе предвид колко пари се харчат за него.

Според информацията на вестника правителството отделя ежегодно повече от $30 млн., като таксата за домакинство на надпреварата се увеличава автоматично с 5% всяка следваща година. Това е намаление в предварително заложения растеж на сумите в договорите, които организаторите подписват с Бърни Екълстоун, тъй като процентът обичайно е 10. Въпреки това обаче средствата остават много високи.

Настоящият контракт на организаторите от Мелбърн е петгодишен и започна през 2011 г. До края му през 2015 г. домакинската такса ще е нараснала на $38 млн. Сделката обаче бе договорена с Екълстоун от предишното правителство на щата. Новият премиер Тед Байо и администрацията му се надяват да намалят парите.

Сегашният контракт е договорен от предишното лейбъристко правителство. В него има клаузи като тази за покачване на таксата, заради която средствата се увеличават ежегодно. Правителството ни неведнъж е заявявало, че намерението ни е да намалим разходите за събитието, когато започнем преговори за бъдещето на надпреварата – коментира говорителят на Байо Пол Прайс.

Бившият премиер на щата Джеф Кенет настоява от своя страна, че отделяните за Формула 1 средства въпреки всичко са далеч по-малко, отколкото се харчат за други събития като например турнира по тенис от Големия шлем Australian Open.

Да, цената се вдигна с течение на времето. Това се е случвало при правителства на различни политически сили, но в сравнение с това, което хвърляме за тениса, сумата е направо малка – допълни той.