Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Албон ще започне Гран при на Испания от бокса

Албон ще започне Гран при на Испания от бокса

273
0
Александър Албон, Уилямс
Александър Албон, снимка Уилямс

Александър Албон ще започне Гран при на Испания от бокса. Пилотът на Уилямс получи нови компоненти в своята задвижваща система, които го принуждават да потегли от края на питлейна. Това не оказва сериозно влияние върху резултата на Албон в квалификацията [19-то място].


Албон получи като взе нова батерия и контролна електроника, които надхвърлят допустимия брой за сезон 2024. Заради това той ще потегли от края на алеята пред боксовете.

Англо-тайландският състезател се класира 19-и на стартовата решетка след една трудна квалификация за Уилямс. Отборът от Гроув зае последната стартова редица, след като Логан Сарджънт записа 20-то време

Албон получи нова батерия и контролна електроника за състезанието. Това е третият комплект от всеки един компонент. Според правилника, пилотите имат право да използват само по два от тях през сезона, без да получат наказание.

„Елементите на задвижваща система са заменени без одобрението на техническия делегат на ФИА. Това не съответства на член 40.3 от Спортния правилник на F1 за 2024-та“, се казва в изявление на стюардите.

„Следователно автомобил № 23 сега трябва да бъде задължен да стартира състезанието от питлейна съгласно член 40.9 от Спортния правилник на F1 за 2024 г.“

Албон стигна до 12-о място в Q1. За нещастие, от Уилямс допуснаха стратегическа грешка, след като го оставиха в бокса във финалните 2 мин. Така той беше изместен от повечето си колеги и отпадна прекалено рано от сесията

„Това показва колко силна е средната част на полето. Автомобилът ми се чувстваше добре, балансът ми също беше добър“, каза Албон.

„Не мисля, че от гледна точка на гумите бяхме в оптимална позиция. Чувствах, че малко бавно ги загряваме, така че малко се борих с баланса в първите два завоя. След това бях доволен от обиколката. Но нещата са такива, каквито са. Разликите са толкова близки.“

„Когато направя сравнение с миналата година, виждам, че сме направили огромна крачка. Наистина се чувствам много по-добре да карам, но очевидно все още носим някаква тежест“, завърши Александър Албон.

Стартът на Албон от бокса премества Сарджънт с едно място напред. Американецът завърши последен в първия сегмент от вчерашната квалификация. После той получи наказание от три места назад заради блокиране на Ланс Строл. Санкцията обаче нямаше голям смисъл, като се има предвид резултата на Сарджънт.

„Подът, който донесохме, не се представя добре, което е жалко. Работихме усилено през целия уикенд. Опитвахме да променяме нещата, за да накараме подът да работи както трябва“, каза Сарджънт.

„В квалификацията беше малко по-добре, отколкото в третата тренировка. Трябва да разберем проблема и да го отстраним за в бъдеще. Това не е добре нито за мен, нито за отбора.  Никой от нас не иска да е в това положение. Ще продължим да се борим, независимо от ситуацията“, добави пилотът на Уилямс.