Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нидерландия може да изпадне от календара на F1 за 2026 г.

Нидерландия може да изпадне от календара на F1 за 2026 г.

647
0
Гран при на Нидерландия
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Бъдещето на Гран при на Нидерландия е под голяма въпросителна. Договорът на събитието изтича в края на следващата година. Според вестника Де Телеграаф, има немалка вероятност надпреварата на Зандвоорт да не попадне в календара на световния шампионат за сезон 2026 поради финансови причини.

Нидерландия направи дългоочакваното си завръщане в календара на F1 през 2021 г. Първоначално това трябваше да се случи година по-рано, но беше отложено заради пандемията от коронавирус. Основната причина за връщането на Нидерландия в световния шампионат беше огромната популярност на спорта в страната заради Макс Верстапен

Верстапен спечели трите издания на Гран при на Нидерландия, които се проведоха от сезон 2021 насам. Така той стана първият нидерландец, който триумфира пред родна публика. Успехите на Верстапен в Зандвоорт допълнително увеличиха интереса към в F1 Кралството.

Гран при на Нидерландия е само едно от двете състезания в календара на F1, които не получават никаква държавна финансова подкрепа. Другото е Гран при на Великобритания на Силвърстоун, чиято такса за домакинство се оценява на $32 млн. на година.

Наскоро се появи информация на нидерландския вестник Де Телеграаф. Според нея, правителството на страната планира увеличение на данъка върху добавената стойност на билетите за събитието от 9 на 21 %. Това би оказало негативно влияние върху бъдещето на Гран при на Нидерландия.

Договорът на Нидерландия с F1 изтича в края на 2025 г. Според директора на Зандвоорт Робърт ван Овердайк, събитието може да бъде извадено от календара на F1 за сезон 2026.

„В момента рисковете са твърде големи. Разбира се, правим всичко възможно, за да видим дали състезанието след 2025 г. все още е възможно“, заяви Робърт ван Овердайк по-рано този уикенд.

„Не сме в момент на траур. Въпреки това е ясно, че ситуацията е несигурна. Това не се дължи на отношенията ни с F1, защото те все още са фантастични. Надявам се, че всички в Нидерландия също осъзнават, че организирането на такова голямо събитие в нашата страна не е даденост. През последните години успяхме благодарение на редица страни, които се осмелиха да говорят смело“, добави директорът на Зандвоорт.

Зандовоорт е една от най-малките писти в календара на F1. Площта на трасето създаваше големи главоболия за световния шампионат през последните три сезона. Най-сериозният проблем се оказа изключително тесния и къс питлейн. От ръководството на пистата обещаха да отстранят всички проблеми до началото на тазгодишното събитие, което ще се проведе в края на август.