Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Това ще бъде трудна битка

Верстапен: Това ще бъде трудна битка

2015
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Белгия. Пилотът на Ред Бул се справи отлично в променливите условия на пистата Спа. Верстапен обаче ще потегли 11-ти заради новия двигател в неговия болид. Затова той очаква утре битката да бъде трудна и оспорвана, особено срещу Макларън.

Верстапен оглави класирането в днешната трета свободна тренировка. Сесията се проведе при много тежки метеорологични условия, заради което той и неговите колеги нямаха възможност да натрупат достатъчно пробег.

Състезателят на Ред Бул беше фаворит за квалификацията, която се проведе отново при трудни условия. Но за разлика от FP3, дъждът над Спа не беше толкова силен. Верстапен показа отлично темпо на белгийското трасе, което на един участъци беше доста мокро, а на други- сухо. Той успя да спести достатъчно гуми интермедия и се надяваше да бъде най-бърз в сесията

Верстапен записа най-добрата обиколка в сесията. После той направи нов опит, но не успя да подобри постижението си. Това обаче се оказа достатъчно, за да му осигури първата позиция днес. Разбира се, утре Макс ще потегли 11-ти заради петия двигател, който беше монтиран този уикенд.

Трикратният световен шампион очаква сериозна битка през утрешния ден. Той се надява да има добър старт и да си проправи път напред възможно най-бързо.

„Не си го правим лесно, особено заради битката, в която сме“, сподели Верстапен. „Знам, че днес беше страхотен ден, но това бе на мокро. Утре трябва да сме бързи и на сухо.

„Това ще бъде трудна битка. Ще се опитаме да направим най-доброто, на което сме способни. Надявам се да успеем да се преборим с Ферари и Мерцедес-ите напред. Ако имаме малко късмет, може би ще успеем да се преборим и с колите на Макларън“, добави пилотът на Ред Бул.

Верстапен ще потегли от 11-та позиция утре. Около него ще бъдат Естебан Окон, Александър Албон и други състезатели. Нидерландецът разбира опасностите, които съпътстват тази стартова позиция от средата на колоната.

„Състезанието може да бъде загубено в завой №1. Просто трябва да видим какво ще се случи на старта и да продължим оттам.“

„Състезанието ще бъде много дълго и много трудно за гумите. Трябва да се опитаме да се справим с това възможно най-добре и да се надяваме, че тогава ще можем да бъдем конкурентоспособни“, завърши Макс Верстапен.

Съотборникът на Верстапен Серхио Перес записа най-доброто си представяне в квалификацията от месеци насам. Мексиканецът даде трето време и ще потегли втори в утрешната Гран при на Белгия

„Не е като да съм забравил как да карам преди пет или шест състезания. Това се наблюдава при много пилоти. Ако не използваш максимално колата си, ти липсва увереност да извлечеш максимума, с който разполагаш.“, каза Перес.

„От Унгария насам правим добри стъпки в правилната посока. Има много пилоти, които напоследък не успяват да извлекат максимума от представянето си, но очевидно наблюдението към мен страна е доста по-високо.“

Перес се надява на силен резултат утре. Така той ще отговори на всички критици и ще гарантира спокойствието си в Ред Бул.

„Засега автомобилът върви в правилната посока. Надявам се утре да успеем да запишем силен резултат. До края на сезона има още много време. Просто трябва да запазя главата си наведена. Отборът и аз самият се фокусираме върху това, което трябва да направим в края на деня. Останалото е безразлично за мен“, добави пилотът на Ред Бул.