Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Битката с Льоклер попречила на Пиастри да се включи в спора за...

Битката с Льоклер попречила на Пиастри да се включи в спора за победата

2098
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри, снимка Макларън

Оскар Пиастри финишира на трета позиция в днешната Гран при на Белгия. Пилотът на Макларън показа много добро темпо и остана много близо зад първите двама. Пиастри призна, че е прегрял гумите си по време на битката с Шарл Льоклер. Това в крайна сметка му е попречило да се включи в спорта за победата.

Пиастри имаше добър старт и спечели няколко места в първата обиколка. Австралиецът се движеше зад Люис Хамилтън, Льоклер и Серхио Перес в началната фаза. Той бързо се справи с мексиканеца и опита да догони първите двама

Подобно на по-голямата част от пилотите, Пиастри също заложи на стратегия с две спирания. 23-годишният пилот беше забавен по време втория си питстоп. Така той се оказа на по-задна позиция и трябваше да си пробива път напред.

Пиастри водеше оспорван двубой с Льоклер в заключителната фаза на Гран при на Белгия. Това му коства ценни секунди спрямо Ръсел и Хамилтън и прегря гумите си. В 36-тия тур Пиастри все пак мина пред Льоклер и започна да преследва пилотите на Мерцедес. До края на надпреварата той се доближи на около секунда от Хамилтън. За нещастие, нямаше достатъчно време, в които австралиецът можеше да се придвижи още по-напред.

„Трябваха ми няколко обиколки, за да изпреваря Шарл и наистина прегрях гумите“, сподели Пиастри. „Ясно е, че темпото на Джордж беше добро. Беше правилно да остана с един комплект повече хард. Просто нямахме достатъчно скорост, за да го изпреварим. Дори Люис нямаше достатъчно темпо.“

Днес Пиастри записа четвърти подиум от началото на годината. Той също така се изкачи четвърто място в класирането при пилотите.

Единствената ключова грешка, която Пиастри изглежда допусна по време на състезанието, беше, че прекали с престоя в бокса за последното си спиране. В резултат на това беше ударен механикът, държащ предния крик.

„Мисля, че това е вторият или третият път тази година, в който се удряме предния крик. Ще се опитам да не го правя следващия път“, каза Пиастри. „Много съм доволен от резултата. Не мисля, че можехме да направим нещо повече“.

Съотборникът на Пиастри Ландо Норис финишира шести в днешната надпревара. Британецът имаше лош старт и загуби няколко позиции в първата обиколка. След това Норис се заби зад Верстапен и не успя да го изпревари, макар и да спря два пъти. След края на състезанието той не скри разочарованието си от случилото се

„Не исках да ме изпреварят в завой №1. Затова оставих пролука и просто малко сбърках на изхода“, каза Норис. „Беше просто невъзможно да се изпреварва. Изпреварванията днес бяха трудно. Мисля, че имаше много малко изпреварвания, които действително не бяха направени на пистата, а само при спиранията в бокса. Автомобилът беше бърз. Просто не смятам, че можех да го използвам максимално.“

Норис прави доста грешки при стартовете от началото на сезона. Това му коства загуба на ценни точки в борбата за титлата с Верстапен. Днес нидерландецът увеличи малко аванса си във временното класиране, след като финишира пети.

„Някои от стартовете ми не бяха добри. Загубих доста точки заради това. Сега отново се обръщам на едно място, тъй като лесно мога да спечеля подиум или дори повече. Няма една единствена причина. Просто бърках прекалено много и платих цената за това“, добави пилотът на Макларън.