Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Брабам обмислят завръщане във Формула 1

Брабам обмислят завръщане във Формула 1

62
0
Брабъм,Нелсън Пикет

Формула 1 се раздели през годините с много легендарни отбори. Така например Тирел и Лотус приключиха своето участие през 90-те години на миналия век. И докато екипът на Колин Чапмън се завърна поне като име в Гран при, този на Кен Тирел изчезна завинаги. Подобна до скоро изглеждаше съдбата и на екипа на Брабам, но сега се носят слухове за възможното завръщане и на австралийците.

„В момента това е една доста трудна за обсъждане тема, но има възможност и да се завърнем“, заяви изненадващо Дейвид Брабъм, син на трикратния световен шампион и основател на екипа Джак Брабъм, пред бразилския сайт Тотал Рейс. Дейвид, който също е бивш пилот в Гран при продължава: „Имаме известни проблеми за правата върху името.“

Проблемът е между австралийската фамилия и основателя на Formtech Франц Хилмер. Германецът се опита да изгради свой отбор от Формула 1 през 2010 г. с това име, но не успя.

„Нещата са решени на 98%“, обяснява Брабъм, който е в съдебен спор с Хилмер. „Когато се решат на 100% ще видим, какво може да направим.

Баща ми е на 86 години, но е в доста добро състояние. Продължава да се интересува от състезанията както и преди.“

Следващото поколение на фамилията също вече е започнало своята спортна кариера. Племенникът на Дейвид Брабъм, 18-годишният Матю, спечели северно американския шампионат във Формула 2000. Неговият собствен син Сам пък е картинг състезател във Великобритания. Така че е напълно възможно фамилията да стане първата с три поколения, представени във Формула 1. За последно екипът участва в Гран при през 1992 г. когато Деймън Хил записа участия в две състезания с неговите цветове. Тимът има четири шампионски титли при пилотите и две при конструкторите. За отбора са карали легенди като Греъм Хил, Дени Хълм, Ники Лауда, Нелсън Пикет. За статистиката са записани 402 старта, 35 победи и 40 първи позиции на старта.