Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алпин обяви новия ръководител на отбора в F1

Алпин обяви новия ръководител на отбора в F1

1330
0
Оливър Оукс
Оливър Оукс, снимка Алпин

Алпин официално потвърди привличането на Оливър Оукс. Британецът ще замени Бруно Фамен като ръководител на отбора в F1 след края на лятната пауза и ще докладва директно на главния изпълнителен директор на Рено Груп Лука де Мео.

Оукс ще бъде вторият най-млад ръководител на отбор в история на F1. Британецът е само на 36 години и е бивш член на младежкия отбор на Ред Бул. В миналото той е карал в различни малки формули, включително бившите серии GP3

В края на 2010 г. Оукс прекратява състезателната си кариера и основата свой собствен отбор, който развива картинг пилоти. През него са минали състезатели като Калъм Илот, Никита Мазепин, Маркус Армстронг и др.

През 2015 г. Оукс основава отбор на Хайтек Гран при, който в продължение на почти десетилетие е в челните редици на едноместните състезания на световната и националната сцена. Неговият тим се състезава в различни шампионати, включително Формула 3 и Формула 2. Миналата година Хайтек дори подаде кандидатура за присъединяване към F1 и се конкурираше с Андрети. За съжаление, кандидатурата на отбора не беше одобрена от ФИА.

Днес стана ясно, че Оукс ще застане начело на Алпин след края на лятната пауза. Британецът ще бъде най-младият ръководител на отбор в модерната история на F1.

„Изключително съм благодарен на Лука де Мео и Флавио Бриаторе за тази възможност да поведа отбора на Алпин обратно към конкурентоспособността. Екипът разполага с талантливи хора и отлични ресурси в основата си. Затова съм убеден, че можем да постигнем много заедно през остатъка от този сезон и в по-дългосрочен план. Очаквам с нетърпение да започнем работа след лятната ваканция“, сподели Оукс.

Заслуга за пристигането на Оукс има Бриаторе. Италианецът се завърна в базирания в Енстън отбор миналия месец и веднага започна да прави някои сериозни промени. Една от тях е свързана с поредната смята на ръководителя на тима от F1

„Радвам се, че успяхме да привлечем Оли Оукс за нашия проект за F1. Оли е изключително талантлив и с голям опит като лидер и състезател. Преминаването му на тази длъжност е чудесен пример за силата и вярата, която имаме в нашия екип и от страна на млади, перспективни хора. Аз се вълнувам да работя в тясно сътрудничество с него с общ фокус върху придвижването нагоре по решетката и печеленето на състезания“, каза Бриаторе.

„За мен е удоволствие да приветствам Оли в екипа. Той ще бъде един от най-младите директори на отбори, които този спорт е виждал“, заяви Лука де Мео.

„Отборът на Алпин се изгражда за постигането бъдещи успехи. Това се подчертава от назначаването на Оли на ръководна длъжност. Очакваме с нетърпение да използваме неговия ентусиазъм, енергия и страст към състезанията и да реализираме този начин на мислене в целия отбор“, добави главният изпълнителен директор на Рено Груп.

Оукс става третият човек, който ръководи Алпин през последната година и половина. Преди 12 месеца тимът се раздели с Отмар Шафнауер и назначи на негово място Бруно Фамен. По време на уикенда на Спа стана ясно, че французинът спира да ръководи отбора от F1 и ще се съсредоточи върху програмите на Рено Груп в други шампионати.