Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо: Трябва да подобрим представянето си във високоскоростните завои

Рикиардо: Трябва да подобрим представянето си във високоскоростните завои

536
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо, снимка Ред Бул Контент Пуул

Даниел Рикиардо не е напълно доволен от представянето се през първата половина от сезон 2024 в F1. Пилотът на Виза РБ посочи, че тимът трябва да подобри поведението на автомобила във високоскоростните завои.

Рикиардо постигна напред през последните няколко старта. Австралиецът записа няколко класирания в зоната на точките и намали изоставането си спрямо Юки Цунода. Това му помогна да запази мястото си във Виза РБ до края на сезона, въпреки заплаха да бъде сменен от Лиам Лоусън

Виза РБ представи сериозен пакет с актуализации в Барселона. Той обаче не проработи според очакванията. Това накара отборът да се откаже от него и да се върне по-предходната спецификация на болида. В последните стартове преди лятната пауза Виза РБ имаше някои новости, макар и не толкова съществени.

Рикиардо финишира десети в последния старт преди началото на лятната ваканция. Австралиецът се възползва от дисквалификацията на Джордж Ръсел и добави още една точка към актива си. Той посочи, че тимът трябва да подобри представянето си във високоскоростните завои, ако иска да се бори редовно за точки.

„Все още имам чувството, че силните страни на автомобила са в по-бавните завои а слабите – в бързите неща“, обясни той.

„Трябва да подобрим представянето си във високоскоростните завои. Според мен, всички останали неща изглежда са наред. Вероятно ще разполагаме със същите характеристики след лятната пауза. Може би ще кача малко килограми през почивката и това да ми помогне“, добави пилотът на Виза РБ.

Рикиардо призна, че не е знаел на коя позиция ще финишира преди развяването на карирания флаг. Австралиецът беше изпреварен от Естебан Окон в края на надпреварата. Така той първоначално беше изваден от зоната на точките, преди да дойде дисквалификацията на Ръсел.

„Наистина не си мислех, че ще завърша в точките. Когато Окон беше зад мен, тогава разбрах, че съм десети и си казах: „О, наистина си мислех, че може би съм девети“. Знаех, че ще бъде трудно да го задържа зад себе си.“

„Окон беше силен през целия уикенд. Освен това той разполагаше с по-свежи гуми. Според мен имахме наистина добро състезание. Но друга страна, някои други пилоти също имаха наистина добро състезание“, заключи Даниел Рикиардо.

В друго интервю Рикиардо заяви, че все още иска да кара в F1 и не желае да отстъпи мястото си на някой от младежките пилоти на Ред Бул. Австралиецът вече е на 35 години и на практика се намира в края на своята кариера в F1

„Знам също какво е да си юноша и младо момче, което е гладно и иска да получи шанс за изява в спорта“, призна осемкратният победител в Гран при.

„Бил съм там и не ми се струва, че е било толкова отдавна. Вижте, аз също уважавам това нещо. Затова в деня, в който почувствам, че заемам място, което не мога да запълня, ще си тръгна. Няма да искам да бъда тук.“

„Не искам да спирам някого да получи своя шанс. Твърде много уважавам това пътуване. Но също така не се чувствам като на това място. В деня, в който го направя, вероятно ще говоря открито за това.

„В момента… Преди година казах, като че ли това е последният ми шанс, така че го гледам така. Ще дам всичко от себе си. Младежите ще имат своя шанс и своето време. Не се чувствам готов да предам мястото си в спорта толкова скоро“, каза още Даниел Рикиардо.

Рикиардо може да бъде заменен след края на сезон 2024. Кандидати за мястото на австралиеца не липсват. Първият вариант за Виза РБ е Лиам Лоусън. Новозеландецът няма активна състезателна програма и пожела да бъде титулярен пилот догодина. В противен случай Лоусън най-вероятно ще напусне семейството на Ред Бул.

Втората опция е Исак Хаджар. Пилотът от алжирски произходи направи няколко сесии с болиди на Ред Бул и Алфа Таури от сезон 2023 насам. В момента Хаджар води във временното класиране във Формула 2 и спечели четири състезания.