Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тайланд се отказва от проекта за домакинство на старт от F1?

Тайланд се отказва от проекта за домакинство на старт от F1?

644
0
F1 и Тайланд
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Тайланд най-вероятно няма да приеме старт от F1 в бъдеще. Това твърдят различни източници, включително Motorsport Week. Според тяхна информация, отстраняването на министър-председателя Срета Тависин е нанесло сериозен удар върху амбициите на страната да приеме старт от Формула 1, както и от Формула Е.

По-рано тази седмица Конституционният съд на Тайланд отстрани Срета Тависин от поста министър-председател. Причината за това беше свързана с нарушаване на „правилата и етиката на закона“. Оказа се, че Тависин е назначил в кабинета си бивш адвокат, който преди това е бил в затвора.

Тависин стои зад идеята Тайланд да приеме кръг от F1. Той дори посети Гран при на Емилия и води разговори със Стефано Доменикали за домакинство на състезание през 2027 или 2028 г. Двамата са обсъждали идеята за състезание на улична писта в района на столицата Банкок. Според Тависин, срещата е била „в съответствие с намерението на тайландското правителство да пренесе състезанията от F1 в Тайланд в близко бъдеще“

Доменикали беше в Тайланд няколко дни след старта в Китай. Там той проведе разговори с представители на страната. Планът беше CEO-то на F1 да посети отново страната след Гран при на Сингапур, която ще се проведе следващия месец.

Тависим планираше да превърне Тайланд в една от най-атрактивните страни от туристическа гледна точка. Неговата цел беше свързана с изграждането на логистични и авиационни центрове. Освен това бившият министър-председател водеше кампании за удължаване на престоя на почиващите и целогодишни фестивали, за да увеличи броя на чуждестранните туристи. Тависин работеше активно и за това Тайланд да стане домакин на състезанията от F1 и Формула Е

Ако Тайланд получи правата за провеждане на състезание от F1, това би могло да генерира около 4 млрд. бата ($108 млн. ) икономическа стойност и да създаде повече от 1000 работни места. Това беше съобщено от Джакафон Тангсутхитам, заместник-генерален секретар на Тависин Джакафон Тангсутхитам.

Това не е първият случай, в който Тайланд проявява интерес към F1. Преди малко повече от десетилетие Бърни Екълстоун водеше разговори за старт в Банкок. Той трябваше да се проведе по улиците на Банкок и да бъде изкуствено осветление. Проектът за трасето беше изготвен от Apex Circuit Desighn. Това е компанията, проектирала пистата в Маями.

Тайланд планира да организира и старт от Формула Е. Очакванията бяха той да се проведе в началото на март и да заеме празния слот в календара за сезон 2024-25. Но от друга страна, отстраняването на Тависин може да попречи на организирането на такова събитие.