Начало Top Moto News Мартин на полпозишън в Австрия, Баная и Маркес на първа редица

Мартин на полпозишън в Австрия, Баная и Маркес на първа редица

43
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин спечели квалификацията за Гран при на Австрия в MotoGP. Пилотът на Дукати завъртя най-добрата обиколка за 1:27.748 мин. До него на първа редица застават световните шампиони Франческо Баная (Дукати) и Марк Маркес (Грезини Дукати).

Австрия е домакин на кръг №11 от сезон 2024 в MotoGP. Състезателният уикенд се провежда на добре познатата писта Ред Бул Ринг с дължина от 4.348 км и разположена близо до град Шпилберг. За разлика от F1 и другите автомобилни състезания, мотоциклетистите използват шикан, разположен между завои 2 и 3.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Red Bull Ring (@redbullring)

По-рано днес се проведе втората свободна тренировка за Гран при на Австрия. Най-доброто време в нея записа Франческо Баная. Италианецът спечели последните две издания на състезанието и е основният фаворит за квалификацията и спринта, който ще се проведе по-късно днес. Мартин пък даде четвърто време

Времето преди началото на сесията в Австрия беше топло и облачно. Температурата на въздуха беше 23 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 29. Нямаше вероятност за валежи по време на днешния ден. В тази сесия не участва Фабио Ди Джанантонио. Състезателят на VR46 Дукати се отказа по-нататъшно участие от рейс уикенда заради инцидент във втората петъчна тренировка.

Борбата за първите две места в Q1 на пистата в Австрия беше изключително оспорвана. В крайна сметка Джак Милър и Пол Еспаргаро окупираха първите две места и продължават напред. Испанецът кара с уайлдкард в домашната надпревара за КТМ.

Първи под чертата остана Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия). До него на пета редица ще застанат Педро Акоста от тима на Tech3 GasGas и Фабио Куартараро с Ямаха. Зад тях се класираха Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas), Йохан Зарко и Лука Марини с машини на Хонда. Следващите три места бяха за Жоан Мир (Хонда), Раул Фернандес (Тракхаус Априлия) и Алекс Ринс с Ямаха. Последните места на стартовата решетка в Австрия бяха заети от Такааки Накагами (LCR Хонда), Щефан Брадл (Хонда) и Лоренцо Савадори с Априлия.

Всички пилоти напуснаха бокса след старта на втория сегмент от квалификацията в Австрия. Мартин също участваше в сесията. Снощи испанецът поряза единият си палец и носеше лекопласт. Това обаче нямаше да окаже сериозно влияние върху представянето му в сесията.

Мартин доминираше през цялата продължителност на Q2 в Австрия. Състезателят на Прамак Дукати счупи рекорда на тази версия на пистата Ред Бул Ринг и си гарантира първа стартова позиция в спринта и утрешната Гран при. До него на първа редица ще застанат Баная и Марк Маркес.

На втора редица в Австрия се класираха Алейш Еспаргаро (Априлия), Джак Милър (КТМ) и Маверик Винялес също с Априлия. Зад тях се наредиха Енеа Бастианини (Дукати), Франко Морбидели (Прамак Дукати) и Марко Безеки (VR46 Дукати). Топ 12 допълниха Пол Еспаргаро (КТМ), Алекс Маркес (Грезини Дукати) и Брад Байндър с КТМ.