Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Комацу: Ще опитаме да се преборим за шестото място при конструкторите

Комацу: Ще опитаме да се преборим за шестото място при конструкторите

439
0
Аяо Комацу
Аяо Комацу, снимка ХаАС

Аяо Комацу разкри каква е целта на Хаас през втората половина от сезон 2024 в F1. Според японеца, американският отбор ще опита да се пребори за шестото място при конструкторите и да изпревари Виза РБ.

Хаас е една от най-приятните изненади от началото на годината. Американският отбор направи голяма крачка напред, след като остана последен при конструкторите през 2023 г. Тимът направи сериозни промени и вече има нов шеф и технически директор.

В момента Хаас заема седмото място при конструкторите. Отборът успя да се откъсне от Уилямс и Алпин благодарение на силните резултати, които записа в Австрия и Великобритания. На Ред Бул Ринг Нико Хюлкенберг финишира шести, докато Кевин Магнусен беше осми. Седмица по-късно германецът отново остана шести при развяването на карирания флаг. По този начин Хаас спечели солиден актив от точки и се доближи опасно близо до Виза РБ

Този уикенд F1 се завръща в Нидерландия. Уикендът на Зандвоорт слага началото на втората половина на кампанията. Шефът на Хаас Аяо Комацу се изказа оптимистично за представянето на своя отбор. Японецът е надява неговият тим да заеме шестото място при конструкторите и да направи още една крачка напред.

„Като гледам къде сме сега, изоставаме на седем точки от РБ. Ще опитаме да се преборим за шестото място при конструкторите. Това е целта ни до края на сезона“, сподели Комацу.

Хаас изпиташе затруднения в последните два старта преди лятната пауза. Американския отбор остана далеч от зоната на точките в Унгария и Белгия. Затова Комацу призова да се намерят причините, довели до проблемите в тези надпревари

„Веднага след затварянето- Зандвоорт- ще можем да видим дали можем да се представим и след това да се върнем към печеленето на точки“, каза той. „Будапеща беше трудна. Спа също беше трудна. Сега проучваме защо не можахме да се представим в тези две състезания, за да [придобием] разбиране за това нещо“, обясни Комацу.

„Твърде късно е да влияем на развитието до края на сезона, защото то е направено. Можем да правим промени само по отношение на това как настройваме автомобила за пистата, как управляваме гумите и т.н.“

„Всяко научено нещо, което можем да вземем от Будапеща и Спа, би било от голяма полза. Това наистина е непрекъснат процес. Крайна цел ще бъде да се опитаме да се борим за шестото в шампионата на конструкторите“, каза още шефът на Хаас.

Комацу подчерта важността на екипната работа като решаващ фактор за успеха на Хаас през този сезон.

„Честно казано мисля, че е истинско усещане за работа в екип. Мисля, че се справяме много по-добре като отбор. Когато успеем да завършим сезона и когато всички тук [могат] да погледнат назад, искам да кажат: „Вярно, работихме като отбор. Събрахме се, [в] трудни времена, добри времена, работихме заедно и след това постигнахме този резултат като отбор.“ Ако всеки в отбора може да се чувства като допринесъл на този резултат, няма да има толкова значение какво ще постигнем в края на сезона“

„Няма значение кой си, ако всеки човек се чувства така: „Аз допринесох за този успех, аз притежавам този резултат. Мисля, че това е един екипен успех“, завърши Аяо Комацу.