Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Това е положението в момента – колата ни не е сред...

Верстапен: Това е положението в момента – колата ни не е сред най-лесните за управление

4465
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен не успя да се пребори за първата позиция за домашната си Гран при на Нидерландия, но все пак ще стартира от първа редица на пистата Зандвоорт. Той изостана в квалификацията на 0,356 сек от Ландо Норис (Макларън), след което каза, че се надява болидът му Ред Бул RB20 да върви добре в състезанието.

„Това е положението в момента – колата ни не е сред най-лесните за управление. Обиколката ми бе доста солидна. Само в 11-ти и 12-ти завои беше малко по-трудно. Надявам се обаче болидът да върви добре в състезанието“, заяви Верстапен.

„Ще се опитаме, но разбира се, трябва да си реалист, когато си с три десети от секундата назад в квалификацията. През цялата сесия ни липсваше малко скорост. Опитах най-доброто, на което съм способен. Въпреки всичко съм много доволен, че ще съм на първа редица. На пистата изобщо не е лесно с този вятър. И поривите във всеки тур бяха различни. Нямаше никаква референтна точка, така че съм щастлив от второто място – особено след вчерашните резултати. Като се има предвид къде бяхме в петък, това е чудесно постижение“, добави Верстапен.

Макс бе попитан и защо е толкова по-спокоен по радиото напоследък – дали причината е, че е приел ситуацията такава, каквато е.

„Играя много йога и медитирам напоследък“, отговори Верстапен

Хелмут Марко бе убеден преди квалификацията, че Верстапен може да се бори за полпозишън.

„Вчера не карахме на пълна мощност. Все още не сме намерили напълно неутрален или поне предсказуем баланс. Това очевидно би помогнало много на пилотите ни. По-бързи сме от миналата година с четири десети“, обясни Марко.

След квалификацията на Зандвоорт австрийският съветник на Ред Бул в F1 каза, че е доволен от постигнатото от Верстапен.

„Мисля, че тръгнахме в правилната посока. Всичко изглеждаше много добре до 12-ти завой. Макс загуби между 1,5 и 2,5 десети там. От там дойде и сравнително голямата разлика. Но колата е значително по-спокойна. Това означава, че износването на гумите в състезанието вероятно ще е по-добро. Влязохме между болидите на Макларън. Доволни сме, макар и не напълно“, коментира Марко.