Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хаас плати на Уралкали, но още не може да си тръгне от...

Хаас плати на Уралкали, но още не може да си тръгне от Нидерландия

1846
0
Хаас F1
снимка: Хаас

Отборът на Хаас направи плащането, което бившият главен спонсор на тима Уралкали искаше, но все още не може да си тръгне от Нидерландия. Причината е, че заради забавяния през почивните дни парите още не са постъпили в сметка на руската компания. Когато това се случи, нидерландският съд, където бе депозирана молбата за конфискуване имуществото на американския тим в F1, ще позволи на екипа да излезе от страната.

Уралкали иска парите, които изплати на Хаас в началото на 2022 г. – около 12 милиона евро. Отборът прекрати взаимоотношенията си с компанията и Никита Мазепин почти веднага след нахлуването на Русия в Украйна. След това компанията води няколко дела. Стигна се до швейцарски арбитраж, който през април отсъди в полза на Уралкали. Поради липса на плащане компанията поиска от нидерландски съд да конфискува имуществото на Хаас. В четвъртък вечерта бе направена оценка на всичко, което има отборът на пистата Зандвоорт.

Снощи механиците на Хаас опаковаха и прибраха всичко по камионите както обикновено. Те обаче не можаха да тръгнат за Монца, където в края на тази седмица ще се проведе Гран при на Италия

От Хаас са направили плащането още в петък. От Уралкали не са потвърдили пристигането на парите. Това означава, че отборът остава в Нидерландия най-малко до по-късно днес.

В самата Гран при на Нидерландия Нико Хюлкенберг финишира 11-ти, а съотборникът му в Хаас Кевин Магнусен бе 18-ти. Датчанинът тръгна от пита заради сменени компоненти в задвижващата си система.

„Чувствам се малко разочарован, защото, въпреки че уикендът бе много труден, всъщност успяхме да се представим на ниво накрая“, коментира Хюлкенберг.

„Нещата изглеждаха многообещаващо по време на надпреварата, но мисля, че сбъркахме стратегията. Възможно е да сме били твърде агресивни с пита, но това трябва да го проверя. Накрая Пиер [Гасли] и Фернандо [Алонсо] имаха значително по-свежи гуми и не можех да се боря с тях“, допълни немският пилот.

Шефът на Хаас Аяо Комацу също призна, че има допуснати грешки със стратегията. Той все пак каза, че представянето на Хюлкенберг е положителен знак за развитието на отбора.