Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Служители на Рено организират протест на Монца днес и стачка във Вири

Служители на Рено организират протест на Монца днес и стачка във Вири

1280
0
Алпин F1
снимка: Майкъл Потс

Хората от Вири-Шатийон, където се произвеждат задвижващите системи на Рено за Формула 1, организират днес протест на пистата Монца, а в самата компания започва стачка. Причината е намерението на отбора на Алпин да използва агрегати на Мерцедес.

На Монца ще има две групи – една ще е на трибуна на старт-финалната права, другата – на излизането от Параболика. Техният протест ще е с плакати

Хората от Рено ще са ясно различими, тъй като ще са с бели тениски с логото на Алпин, послание #ViryOnTrack и черни ленти на ръкавите, както и с транспаранти с лозунги. Те ще са стотина души. Пътуването до Монца е организирано от комитета на работниците във Вири, отговарящ за социалните и икономически въпроси, свързани с тях. Те са дали опция на хората си в самия екип на Алпин да ги подкрепят ако искат.

Същевременно в самата база във Вири-Шатийон останалите служители ще са в стачка от 9 сутринта до 3 следобед. Изрично бе отбелязано, че тези действия по никакъв начин няма да застрашат работата на Алпин на пистата.

Сделката с Мерцедес все още не е приключена. От Вири са се опитали неколкократно да обсъдят въпросите, които ги тревожат, с ръководството на концерна Рено. Не са получили никакъв отговор.

„Планът е шокиращ и е кошмар за автомобилните иновации, френския технологичен суверенитет и индустриалните нововъведения“, се казва в коментар на Вири-Шатийон.

Според хората на Рено във Вири проектът за 2026 г. е в изключително напреднал стадий

Те твърдят, че са изследвали „над 100 иновативни концепции“ и около една трета от тях показвали обещаващи знаци. Това означава, че шансът за приложение в проекта за задвижваща система според новите правила е голям. От Вири са посочили, че 80% от цялата им дейност е свързана с Формула 1. Досега никой – нито Лука де Мео, нито Флавио Бриаторе – е посочил с какво ще се занимават те в случай, че Алпин използва друг агрегат.

От Алпин направиха коментар само, че знаят за планираните протести и стачка. От екипа посочиха, че „диалогът ще продължи“.