Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сагата продължава: Нюи водил разговори и с Алпин, Бриаторе му обещал пълна...

Сагата продължава: Нюи водил разговори и с Алпин, Бриаторе му обещал пълна свобода и каквито ресурси поиска

4815
0
Ейдриан Нюи
Ейдриан Нюи; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Сагата с бъдещето на Ейдриан Нюи продължава. Докато вървят анализи дали напускането на английския конструктор е част от причините за спада в представянето на Ред Бул, излезе информация, че той е водил подробни разговори и с Алпин. За интерес от страна на отбора от Енстън се заговори още преди лятната ваканция. В Нидерландия Флавио Бриаторе се постара да опровергае приказките. Италианският бизнесмен заяви, че Нюи бил „твърде евтин“. След това вече сериозно обясни, че представянето на един отбор не зависи от един-единствен човек и намекна, че има екипи, които „складират“ специалисти, а резултатите им не са достатъчно добри.

Последно се твърдеше, че Нюи ще подпише с Астън Мартин за 100 милиона (в различните източници валутата на сумата варира между евро, долари и паунди) за три години. В момента обаче журналистът от BBC Андрю Бенсън твърди, че конструкторът е разговарял с Бриаторе. Той оповести информацията в отговор на въпрос.

„Първо стана ясно, че няма да отиде във Ферари. Шефът на Макларън Рейсинг Зак Браун каза, че те няма да го взимат. От Астън Мартин му направиха оферта, която Нюи обмисля. Уилямс, където постигнат първите си успехи в F1 в периода 1991-1996 г., прояви интерес. А сега и Алпин се включи“, написа Бенсън.

„Твърди се, че Нюи е водил доста продължителни разговори с изпълнителния съветник на Алпин Флавио Бриаторе. Казват, че 65-годишният инженер преценява опциите си“, допълва той

Нюи има споразумение с Ред Бул да не оповестява категорично какво ще прави в бъдеще – и дали изобщо ще продължи да работи във Формула 1 – поне до септември. Бриаторе пък бе върнат в Гран при от Лука де Мео, за да оправи нещата в тима на Алпин. Италианският бизнесмен веднага се захвана за работа. Смята се, че почти е договорил френският отбор да използва задвижващи системи на Мерцедес. Това доведе до недоволство във Вири-Шатийон.

Що се отнася до Нюи, то според немски източник пък Бриаторе му обещал „да му свали звездите и луната“ ако е необходимо, тоест всички възможни ресурси. Казал му също така, че ще му даде пълна свобода на действие. Според информация от Италия причината английският конструктор да не иска да отиде във Ферари е, че поискал да има контрол върху назначенията в техническия отдел, но такъм му бил отказан.