Начало MotoGP News Баная обвини Алекс Маркес за сблъсъка в Арагон

Баная обвини Алекс Маркес за сблъсъка в Арагон

182
0
Франческо Баная и Алекс Маркес
Франческо Баная и Алекс Маркес, снимка Грезини

Франческо Баная беше много ядосан след удара с Алекс Маркес във вчерашната Гран при на Арагон. Пилотът на Дукати вярва, че испанецът е изцяло виновен за случилото се. Самият Маркес пък е на мнение, че действащият световен шампион не му е оставил достатъчно място на влизането в завоя.

Баная потегли доста лошо във вчерашното състезание на пистата Моторланд Арагон. Италианецът загуби няколко места, които после трябваше да навакса. Баная също така се отдалечи прекалено много от лидерите Марк Маркес и Хорхе Мартин.

С напредване на състезанието Баная се справи с някои съперници и започна да застига Алекс Маркес. Испанецът се движеше на трето място и имаше сериозен пасив спрямо първите двама.

Баная настигна Алекс Маркес шест тура преди финала. Двамата започнаха двубой за последното място на подиума. Баная изпревари испанеца на спирането за обратната автобусна спирка. Маркес обаче контраатакува на завой №13. За нещастие, нямаше достатъчно място за двамата и се стигна до удар. След него Баная и Алекс Маркес отпаднаха и подариха третото място на Педро Акоста

За щастие двамата пилоти не получиха сериозни контузии след този неприятен инцидент. Баная се оплака от леки болки във врата, но иначе бе добре. Маркес пък се изправи на крака веднага след случилото се и отиде в бокса.

Двамата пилоти бяха извикани при стюардите след края на състезанието. В крайна сметка беше взето решение да не се налага наказание и случилото се бе определено като „състезателен инцидент.“

Баная не беше никак доволен от случилото се в Гран при на Арагон. Действащият световен шампион хвърли вината върху Маркес и определи действията на испанеца като „опасни“.

„Не че ми се налага да обяснявам много неща. Динамиката е такава, каквато е. Притеснително е, че има състезатели, които правят определени неща. Когато бях от вътрешната страна, усетих удар. Той не спря да ускорява, докато не ме изхвърли“, заяви Баная пред медиите.

„Най-лошото от всичко и това, което ме ядосва най-много, са данните. Телеметрията разкрива, че след контакта [Маркес] е преминал от 40% към 60% ускорение. Опасно е да се състезаваш с някой, който прави тези неща. Обикновено човек се опитва да избегне контакта. Данните обаче показват, че има хора, които не го виждат по този начин“, добави пилотът на Дукати.

Инцидентът коства на Баная важни точки в борбата за световната титла. Това позволи на Мартин да увеличи аванса си във временното класиране преди следващия кръг в Мизано. Разликата между двамата е 23 точки

Алекс Маркес сподели своята гледна точка за случилото се. Испанецът твърди, че не е могъл да види Баная от позицията си, след като последният го е изпреварил за третото място. Той дори смята, че италианецът е трябвало да остави повече място и да избегне сблъсъка.

„Нищо няма да промени това, което се случи. Ако някой можеше да избегне контакта, това беше Баная. Той знаеше, че аз съм там. Аз не знаех, че [Баная] е от външната страна“, заяви Алекс Маркес.

„Единственото, което казах на стюардите, е, че ако той беше оставил малко повече пространство между нас и не беше отишъл към вътрешната страна, нямаше да се случи нищо“, добави пилотът на Грезини Дукати.

Разбира се, че Баная и Алекс Маркес са обсъдили случилото се няколко часа след края на състезанието. Двамата нямат лоши чувства един към друг и са изгладили всички недоразумения от последния старт.