Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Монтедземоло: Определена възраст е несъвместима с дадени роли и отговорности

Монтедземоло: Определена възраст е несъвместима с дадени роли и отговорности

44
0
Ферари

Президентът на Ферари Лука ди Монтедземоло за първи път директно атакува носителят на търговските права във Формула 1 Бърни Екълстоун. По време на традиционното годишно закриване на сезона във Валенсия, той директно заяви, че Бърни не ръководи спорта в правилна посока. Монтедземоло каза, че Формула 1 има нужда от драстична промяна в правилата. Той първо поздрави членовете на екипа си за добре свършената работа и надеждността, показана от болида. Маркизът коментира и  разяснението, което Ферари поиска от ФИА за изпреварването на Себастиан Фетел на Жан-Ерик Верн:

Хората направиха скандал и коментираха прекалено много. Историята е много проста: видяхме снимки, някои от които бяха публикувани във всички интернет сайтове, получихме хиляди запитвания от феновете си. Затова направихме възможно най-простото и най-откритото нещо – поискахме мнението на ФИА като им казахме, че ще приемем тяхното решение, каквото и да е то. Мисля, че това е най-добрият начин за решаване на проблеми, когато има съмнения.

Президентът изрази мнението си и за бъдещето на спорта, който според него не се движи в правилната посока:

Има неща, които не вървят добре в този спорт и настъпи момента, в който да ги изясним веднъж за винаги. Не можем повече да се намираме в ситуация, в която трансферът на технологии от пистата към пътищата да е сведен до минимум. Двигателите и скоростните кутии са еднакви, а аеродинамиката вече няма нищо общо с изследванията за шосейните автомобили. Също така не може да не се тества в този спорт. От известно време говорим за това и ще го повторим на точните места, затова за момента не искам да допълвам нищо повече. Търпението ни се изчерпа и някой трябва да помисли дали все още иска във Формула 1 да има компании, които инвестират в нея и я считат за най-напредналата изследователска скамейка за собствените си коли. Нещо, което Ферари прави от 1950 г. Ние сме конструктори, не спонсори. Не съм доволен, че не можем да правим тестове на асфалт и че не можем да дадем шанс на младите пилоти да изплуват.

Монтедземоло коментира и изказването на Бърни Екълстоун от миналата седмица, че решението на Ферари да поискат разяснение от ФИА е било „истинска шега”:

Тъй като някои хора наскоро използваха израза „Това е шега”, бих искал да кажа, че това (ситуацията в спорта б.а.) е истинската шега. Да, имам в предвид една от фразите на Екълстоун. Баща ми винаги ме е учил, че трябва да уважаваш по-възрастните, особено когато достигнат момента, в който повече не могат да контролират думите си. Ще спра дотук. Определена възраст е  несъвместима с дадени роли и отговорности.

Лука ди Монтедземоло поздрави още Себастиан Фетел и отбора на Ред Бул за спечелването на титлите през тази година и изрази надеждите на Ферари за следващия сезон:

Бих искал да се възползвам от възможността и да поздравя Фетел и Ред Бул, защото те спечелиха, а ние искаме да поздравим победителите. Надяваме се и желаем следващата година другите да поздравяват нас.